Haps

Plaats
Dorp
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

DK_20110411_4694_RK_kerk_te_Haps.jpg

Haps, de bewerkte kerkdeur van de St Nicolaaskerk

Haps, de bewerkte kerkdeur van de St Nicolaaskerk

DK_20110411_4695_Haps.jpg

Haps, dorpsgezicht

Haps, dorpsgezicht

NB gemeente Haps in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Haps in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Haps in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Haps

Terug naar boven

Status

- Haps is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Cuijk. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Haps.

- Onder het dorp Haps vallen ook de buurtschappen Haring, Laarakker en Putselaar.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1201 Hops, 1308 Hoeps, 1390 Haeps, 1439 Hoeps.

Naamsverklaring
De naam is nog onverklaard.(1)

Terug naar boven

Ligging

Haps ligt NW van Boxmeer, Z van Cuijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Haps, die slechts het dorp omvat, 133 huizen met 680 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Haps ontstaat in de 13e eeuw en wordt rond 1300 een heerlijkheid. De heren van de heerlijkheid wonen op het Huis te Haps, dat in de 19e eeuw is afgebroken. Van 1427 tot 1566 is er in het dorp een kapel, die bediend wordt vanuit Cuijk. Rond 1570 wordt Haps een zelfstandige parochie. In 1648 wordt de kerk door de hervormden geconfisqueerd. De katholieken kerken vanaf 1651 in een grenskerk op de Oeffelter Heide in de heerlijkheid Boxmeer, waar wél godsdienstvrijheid heerst. In 1798 krijgen de katholieken hun kerk weer terug, maar die is inmiddels vervallen en te klein voor de gegroeide overwegend RK bevolking. In 1814 komt er een nieuwe kerk, met behoud van de oude toren. Als die kerk ook weer te klein wordt, komt de huidige kerk er, in 1899.

In 1904 wordt aan de Beerseweg een klooster gerealiseerd voor de Zusters van Liefde van Schijndel. In 1931 komt er een nieuw pand, dat door de zusters in 1976 wordt verlaten. Het pand wordt in 1982 gesloopt. Tegenwoordig zijn op deze plek de sporthal, bibliotheek en bejaardensoos gevestigd.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Stichting Haps' Heem.

- Verhalen over de geschiedenis van Haps op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Rien van den Brand, 'Haps en het Land van Cuijk' (2009) behandelt de geschiedenis van dit dorp van de prehistorie tot heden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2017 is ter verbetering van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in het dorp de provincialeweg N264, die voorheen midden door het dorp liep, Z om het dorp heen gelegd. Ook het regionale bedrijventerrein Laarakker wordt met de nieuwe weg beter ontsloten.

- Integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDOP) Haps (2011).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haps heeft 5 rijksmonumenten.

- Neogotische Sint Nicolaaskerk uit 1899.

- Mariamolen uit 1802. Uniek aan deze molen is de zeskantige constructie.

- Gevelstenen in Haps.

- Het rijke Roomse leven van de afgelopen 150 haar herleeft in religieus museum In de Zevende Hemel. Een uitgebreide collectie religieuze voorwerpen is gehuisvest in een smaakvol verbouwde ruimte in het huis van Frans en Riet van de Camp. Zij exposeren het resultaat van bijna een halve eeuw verzamelen van heilgenbeelden, wijwaterbakjes, rozenkransen en vele andere devotionalia.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Zelfkant.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebiedje met visvijver de Kampse Plas ligt direct ZW van het dorp, aan de Kampsestraat. Het gebiedje ligt aan de voormalige spoorlijn Boxtel-Wesel, dat ook wel het Duits Lijntje werd genoemd (het stationsgebouw van Haps is in 1991 afgebroken). Dit traject is nu een 'zandige strook natuur', een verbinding tussen verschillende natuurgebieden, en rijk aan vogels, insecten, kikkers, hagedissen, kleine zoogdieren en de typische planten die in een dergelijke biotoop voorkomen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Haps (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Haps.

- Nieuws: - De 2-wekelijkse dorpskrant De Schakel is via de link ook online te lezen.

- Muziek: - Muziekvereniging Juliana. - Blaaskapel De Rozenbottels heeft zich toegelegd op de Tsjechische volksmuziek en dan met name de Mährische en Egerländermuziek. Ogericht in 1968, en daarmee een van de oudste kapellen in de regio. De kapel bestaat voornamelijk uit leden van Muziekvereniging Juliana uit het dorp maar er zijn ook leden van buitenaf.

- Zorg: - Zorgboerderij De Cinquant.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haps en - idem RK.

Reactie toevoegen