Katwijk (Brabant)

Plaats
Dorp
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Katwijk (Brabant)

Terug naar boven

Status

- Katwijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Cuijk. T/m 31-7-1942 gemeente Linden.

- Onder het dorp valt sinds de herindeling van 1942 ook de thans voormalige buurtschap Klein Linden, die - zoals de naam al suggereert - voorheen onder het dorp (Groot) Linden viel. De grens tussen de dorpsgebieden van Linden en Katwijk loopt tegenwoordig langs de A73. De plaatsnaam Klein Linden is geleidelijk buiten gebruik geraakt omdat het inmiddels met Katwijk is aaneengegroeid tot één kern, nog slechts van elkaar gescheiden door het spoorwegviaduct. Klein Linden ligt rond de weg Lange Linden. N hiervan is tegenwoordig een bedrijventerrein, Z hiervan bevindt zich nog een handvol boerderijen / woonhuizen, als restant van de oude buurtschap Klein Linden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Katwijk aan de Maas. Zo wordt het dorp soms nog altijd genoemd, ter onderscheiding van het grotere en bekendere Katwijk in Zuid-Holland. De officiële naam van het dorp (getuige plaatsnaamborden, postcodeboek en BAG) is echter ´gewoon´ Katwijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Katwijk grenst in het W aan Linden, in het N en O aan de rivier de Maas, in het N aan de provincie Gelderland en Heumen, in het NO aan de provincie Limburg, Molenhoek en Mook, in het Z aan Cuijk en in het ZW aan de Kraaijenbergse Plassen, en ligt in het uiterste NO van de provincie Noord-Brabant en O van de A73, ZO van Wijchen, Z van Malden en Nijmegen, WZW van Groesbeek en NW van Gennep. Direct N van het dorpsgebied is de samenvloeiing van de Maas en het Maas-Waalkanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Katwijk 12 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Door de aanleg van de A73 is de veerpont tussen het dorp en het Limburgse Mook aan de overkant van de Maas overbodig geworden en uit de vaart genomen. De veerstoep in Katwijk raakte daardoor verwaarloosd en in verval. Er is een passende herbestemming gezocht en gevonden: in 2013 is de veerstoep verbouwd tot een kleinschalig evenemententerrein.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Katwijk heeft 7 rijksmonumenten.

- Mariakapel O.L.Vrouw van Lourdes achter de St.Martinuskerk.

- De Molen van Linden (Lange Linden 30) ligt niet in dat dorp, maar sinds de onder Status vermelde grenscorrectie van 1942 in het dorp Katwijk. Het is een eigenlijk naamloze windmolen. In de volksmond wordt hij soms wel de 'Lange Linden' genoemd, naar de ligging aan de gelijknamige weg. De molen, die oorspronkelijk omstreeks 1835 is gebouwd, was aanvankelijk een poldermolen, waar precies is niet bekend. Men vermoedt dat de molen uit de Zuidplaspolder bij Gouda afkomstig is. In 1869 wordt hij overgeplaatst naar de huidige locatie, om aldaar als korenmolen dienst te doen. Doordat de molen na de overplaatsing zonder zogeheten 'veldmuren' op een vierkant gemetseld huis is geplaatst, heeft hij een zeer eigen en bijzonder uiterlijk. In 1954 en 1987 is de molen gerestaureerd. Op zaterdagen is hij soms draaiend te zien en te bezoeken.

- Gevelstenen in Katwijk.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Katwijk. Op de site hanteren ze de slogan: "Het mooiste dorp langs de Maas."

- Nieuws: - Nieuws uit Katwijk op Facebook.

Reactie toevoegen