Katwijk (Brabant)

Plaats
Dorp
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

katwijk nb dorpsgezicht [640x480].jpg

Katwijk NB dorpsgezicht

Katwijk NB dorpsgezicht

Katwijk (Brabant)

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Katwijk.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Katwijk.

Terug naar boven

Status

- Katwijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Cuijk. T/m 31-7-1942 gemeente Linden.

- Onder het dorp Katwijk valt sinds de herindeling van 1942 ook de thans voormalige buurtschap Klein Linden, die - zoals de naam al suggereert - voorheen onder het dorp (Groot) Linden viel. De grens tussen de dorpsgebieden van Linden en Katwijk loopt tegenwoordig langs de A73. De plaatsnaam Klein Linden is geleidelijk buiten gebruik geraakt omdat het inmiddels met Katwijk is aaneengegroeid tot één kern, nog slechts van elkaar gescheiden door het spoorwegviaduct. Klein Linden ligt rond de weg Lange Linden. N hiervan is tegenwoordig een bedrijventerrein, Z hiervan bevindt zich nog een handvol boerderijen / woonhuizen, als restant van de oude buurtschap Klein Linden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het dorp wordt ook wel Katwijk aan de Maas genoemd, ter onderscheiding van het grotere en bekendere Katwijk in Zuid-Holland. De officiële naam van het dorp (getuige plaatsnaambord, postcodeboek en BAG) is echter ´gewoon´ Katwijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Door de aanleg van de A73 is de veerpont tussen Katwijk en Mook overbodig geworden en uit de vaart genomen. De veerstoep in Katwijk raakte daardoor verwaarloosd en in verval. Er is een passende herbestemming gezocht en gevonden: in 2013 is de veerstoep verbouwd tot een kleinschalig evenemententerrein.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Katwijk heeft 7 rijksmonumenten.

- Molen van Linden.

- Mariakapel O.L.Vrouw van Lourdes achter de St.Martinuskerk.

- Gevelstenen in Katwijk.

Reactie toevoegen