Berkt (Heesch)

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Berkt (Heesch)

Terug naar boven

Status

- Berkt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Heesch.

- De buurtschap Berkt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heesch.

- De buurtschap Berkt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837 Berkt.

Naamsverklaring
Gevormd met het verzamelsuffix t ontstaan uit iþi* bij de boomnaam berk en dus: 'plaats waar berken staan'. Vergelijk namen als Birkt, Biest, Bokt, Elst, Leuth, Spurkt, Speurgt.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berkt ligt rond de wegen Berktstraat, Vinkelsestraat (rond huisnummers 61-119 en 38-48; de hogere huisnummers van deze straat vallen onder buur-buurtschap Munnekens-Vinkel, de lagere huisnummers onder buur-buurtschap Wijst), Kasteellaan, Holkampstraat (het gedeelte van deze straat bij het kruispunt met de Kasteellaan), Vosbergstraat (het gedeelte van deze straat W van het kruispunt met de Schrikkelvenstraat), Loosbroeksestraat, Grolderseweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Vosbergstraat), Huis Deelen, Aardenbaan, Halleyweg (het gedeelte van deze weg O van rond het kruispunt met de Bleekeseweg), Venhofstraat, Brugstraat, Singel (met uitzondering van het oostelijkste gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Loosbroekseweg en de Jonkerstraat) en Watergat. De buurtschap ligt ZW van het dorp Heesch en de stad Oss, NO van het dorp Vinkel, ZO van het dorp Geffen, OZO van het dorp Nuland, WNW van het dorp Nistelrode en NNW en N van het dorp Loosbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berkt omvat ca. 90 huizen met ca. 225 inwoners.

Reactie toevoegen