Speurgt

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Speurgt

Terug naar boven

Status

- Speurgt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

- De buurtschap Speurgt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bakel.

- De buurtschap Speurgt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De bebouwing alhier zien wij op kaarten pas verschijnen in de jaren vijftig van de 20e eeuw. En de plaatsnaam verschijnt pas rond 1980 op de kaarten.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk afgeleid van spurg(e) 'Kruisbladwolfsmelk'. De plant, Euphorbia lathyris, werd zo genoemd naar de purgerende werking van de wortels. Het Nederlandse spurge (Kiliaan: spurgie) en het Middelengelse spurge zijn ontstaan uit het Oudfranse espurge, wat op zijn beurt weer is afgeleid van het Middeleeuws-Latijnse expurgare 'zuiveren, schoonmaken' (ook gezegd van land). De t, ontstaan uit iþi* (met umlaut) is een verzamelsuffix en wijst op een betekenis '(plaats) waar wolfsmelk groeit' (vergelijk Birkt, Biest, Bokt, Hasselt, Spurkt etc.).(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Speurgt ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt als het ware ingeklemd tussen de beide delen van buur-buurtschap Grotel: direct N van de buurtschap ligt Achterste Grotel, direct Z en ZO ervan ligt Voorste Grotel. De buurtschap Speurgt ligt NW van het dorp Bakel, NO van de stad Helmond, ZW van het dorp De Mortel en Z van het dorp Gemert, ONO van het dorp Aarle-Rixtel en ZO van het dorp Beek en Donk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Speurgt omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen