Wijst

Plaats
Buurtschap
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Wijst

Terug naar boven

Status

- Wijst is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. T/m 1993 gemeente Heesch.

- De buurtschap Wijst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heesch.

- De buurtschap Wijst heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De buurtschap wordt onderscheiden in de delen Lage Wijst en Hooge Wijst.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Wijst, 1865 (Kuijperkaart) Hooge en Lage Wijst.

Naamsverklaring
Verwijst naar de streekgebonden term wijstgrond. Wijstgronden zijn hooggelegen natte gronden, vaak aan de rand van een horst. De aangrenzende lager gelegen gronden zijn minder nat. Het woord wijst wordt, met een ander suffix, afgeleid van dezelfde wortel - het Indo-Europese ueis*, ues* 'stromen, vloeien' - als Wijzend.(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wijst ligt rond de wegen Wijststraat, Deken van der Cammenweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Kromstraat), Kromstraat, Hooghei, Vinkelsestraat (het gedeelte van deze weg NO van het kruispunt met de Denneboomstraat, tot aan het kruispunt met de Boogstraat), Boogstraat, Lage Wijststraat, Meerweg, Denneboomstraat, Ruitersweg-Oost, Dwarsstraat, Schrikkelvenstraat, Vosbergstraat (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Schrikkelvenstraat), Groldersedijk, Grolderseweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Vosbergstraat), Leliestraat, Binnenweg, Heuvelstraat, Schoonstraat (het gedeelte van deze straat Z van het kruispunt met de Asterstraat), Hooge Wijststraat, Nistelrodeseweg (het gedeelte van deze weg ZO van het kruispunt met de Landerstraat), Landerstraat, Kortdreef en Bosstraat, en rond de bijna-zessprong van de wegen Vinkelsestraat, Ruitersweg-West, Ruitersweg-Oost, Denneboomstraat en Kruishoekstraat. De buurtschap ligt direct Z van het dorp Heesch, Z van de stad Oss, NW van het dorp Nistelrode, NNO van het dorp Loosbroek, NO van het dorp Vinkel en ZO van het dorp Geffen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Wijst 23 huizen met 150 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 210 huizen met ca. 525 inwoners.

Reactie toevoegen