Heesch

Plaats
Dorp
Bernheze
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

NB gemeente Heesch in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Heesch anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Gemeente Heesch anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heesch

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heesch.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Heesch.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heesch (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Heesch is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Bernheze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Heesch.

- Onder het dorp Heesch vallen ook de buurtschappen Berkt, Wijst en Zoggel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1191 Heze.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Krullendonk. Deze naam verwijst naar de vanouds lokaal belangrijke bedrijfstak varkenshouderij.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Heesch 275 huizen met 1.862 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 173/1.196 en de - toen nog - buurtschappen Vinkel (deels) 68/442, Loosbroek 11/74 en Wijst 23/150. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ruim 12.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Heemkundekring De Elf Rotten. Op de site van de heemkundekring is al veel informatie over de geschiedenis van Heesch te vinden. Heemschuur Maasland wordt beheerd door de heemkundekring. Het is een heemkundig museum met collecties archeologie, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, landbouwwerktuigen en ambachtelijk gereedschap, Brabantse mutsen en poffers en paramenten. Schoonstraat 35. Tel. 0412-457320.

- Verhalen over de geschiedenis van Heesch op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heesch heeft 6 rijksmonumenten.

- In 1868 komt er een nieuwe RK Petrus' Banden kerk in Heesch, als opvolger van de vorige kerk uit de 15e eeuw. Bij de bevrijding in 1944 raakt de kerk zwaar beschadigd. Maar die schade wordt gelukkig hersteld. Dat geldt niet voor de schade als gevolg van de brand in juni 1961. De kerk wordt afgebroken, van 1962 tot 1969 kerkt men in een noodkerk en in laatstgenoemd jaar verrijst een nieuwe kerk, na de fusie met de Emmausparochie in 1995 - waarbij de Emmauskerk uit 1968 wordt gesloopt - omgedoopt tot Petrus-Emmauskerk. - Beschrijving van de lotgevallen van de Petrus' Bandenkerk. - Site Petrus-Emmausparochie.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Heesch.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Heerlijk Heesch (weekend in mei) is een bijzonder culinair evenement dat zorgt voor versterking van de gastronomische contacten tussen restaurateurs onderling, relaties en gasten, waarbij ‘ontmoeten’ centraal staat. Het evenement wil zijn bezoekers op een culinaire manier verrassen en op een ontspannen wijze laten kennismaken met wat restaurateurs uit Heesch en omgeving te bieden hebben. Het geeft je gelegenheid om in een gezellige informele ambiance te netwerken, te genieten, te ontdekken, te proeven en te ervaren. Naar keuze op zaterdag, of op zondag met het hele gezin.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Het Hooghuis Heesch is een school voor vmbo (theoretische en gemengde leerweg) en mavo. Ze streven naar kwalitatief goed onderwijs en uitstekende resultaten. Een school waar door iedereen (leerlingen, ouders en personeel) “eruit gehaald wordt, wat erin zit”. Een school waar de leerling gekend is, waar je je veilig kunt voelen, waar werk gemaakt wordt van maatwerk. Maatwerk in de breedste zin van het woord. Er wordt op deze locatie niet alleen gewerkt en geleerd om na 4 jaar de school te verlaten met een diploma, maar ze geven hun leerlingen ook een goed gevulde 'rugzak' mee. In die rugzak nemen zij onder andere hun persoonlijke groei, hun sociale en culturele vaardigheden, hun creativiteit, hun kritisch denken en andere 21e-eeuwse vaardigheden mee, waardoor zij nog beter voorbereid zijn op het zelf regie kunnen voeren op hun toekomst.

- Sport: - Mixed Hockey Club Heesch.

Reactie toevoegen