Beneden-Haastrecht

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Beneden-Haastrecht

Terug naar boven

Status

- Beneden-Haastrecht is een buurtschap en polder in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Haastrecht. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Beneden-Haastrecht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haastrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1687 Beneden Haestrecht.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging beneden (= stroomafwaarts of westelijk van) Haastrecht.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beneden-Haastrecht ligt Z van de Hollandse IJssel, W van Haastrecht, rond de Provincialeweg West (dijk) tussen Haastrecht in het O en Stolwijkersluis in het W.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Beneden-Haastrecht 21 huizen met 160 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Haastrechtse Molen, officieel Poldermolen Beneden-Haastrecht geheten, ligt zoals de naam al suggereert eigenlijk in deze buurtschap, maar is middels een grenscorrectie in 1964 naar de gemeente Gouda gegaan, en daarmee onder de Goudse buur-buurtschap Stolwijkersluis komen te vallen. Daarom wordt de molen aldaar beschreven.

- Vele markante oude boerderijen, waaronder enkele rijksmonumenten, zijnde de boerderijen op Provincialeweg-West nr. 21 (hoeve Het Paradijs, 17e eeuw), nr. 23 (Henr. Petronella's hoeve, 1e helft 19e eeuw), nr. 25 (2e kwart 19e eeuw) en nr. 33 (ca. 1800). De vensters en voordeur van de boerderij op nr. 39 vormen een op- en aflopende reeks.

Reactie toevoegen