Moordrecht

Plaats
Dorp
Zuidplas
Schieland
Zuid-Holland

moordrecht groeten uit 1963 [640x480].jpg

Moordrecht Groeten uit 1963

Moordrecht Groeten uit 1963

moordrecht_collage.jpg

Moordrecht, collage van dorpsgezichten anno 2015 (© Jan Dijkstra, Houten)

Moordrecht, collage van dorpsgezichten anno 2015 (© Jan Dijkstra, Houten)

Moordrecht. (2).JPG

Dorpsgezicht van Moordrecht.

Dorpsgezicht van Moordrecht.

Moordrecht..JPG

In het centrum van Moordrecht.

In het centrum van Moordrecht.

Moordrecht.JPG

De West Buurstraat in Moordrecht.

De West Buurstraat in Moordrecht.

Moordrecht (2).JPG

De Ambachtsteeg in Moordrecht.

De Ambachtsteeg in Moordrecht.

Moordrecht (3).JPG

We verlaten Moordrecht om een kijkje te nemen in Gouderak.

We verlaten Moordrecht om een kijkje te nemen in Gouderak.

ZH gemeente Moordrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Moordrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Moordrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Moordrecht

Terug naar boven

Status

- Moordrecht is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Schieland, gemeente Zuidplas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Moordrecht.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Voor de verklaring van de plaatsnaam Moordrecht werd in het verleden weleens verwezen naar het zeer oude kerkzegel, waarop een maagd wordt belaagd door drie moordenaars, met de spreuk: "veilig onder de Moordenaren". Maar de werkelijke verklaring is dat 'moor' of 'moer' slaat op het veen (moeras) waar de turf vandaan kwam. De naam van de oude Veenweg herinnerde hier nog aan. Het woord 'drecht' betekent 'veer' of 'oversteekplaats bij de rivier'. De uitgang 'drecht' vinden we in veel meer Nederlandse plaatsnamen terug. Het veer is er al sinds 'onheuglijke' tijden. (bron: Historische Vereniging Moordrecht)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Moordrecht ligt aan de W oever van de rivier de Hollandsche IJssel en ligt verder W van het dorp Gouderak, ZW van de stad Gouda, Z van het dorp Waddinxveen, Z en O van de A20, ZO van het dorp Zevenhuizen, NO van de dorpen Nieuwerkerk aan den IJssel en Lageweg, WNW van het dorp Stolwijk en NNW van het dorp Berkenwoude.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Moordrecht 164 huizen met 2.101 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.400 huizen met ca. 8.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorlogen en latere bloei
Kort na het ontstaan van Moordrecht halverwege de 13e eeuw, moeten al manschappen worden geleverd aan de graven van Holand in hun strijd tegen de bisschoppen van Utrecht. Aan het einde van de Hoekse en Kabeljouwse twisten vindt in 1489 een bloedige veldslag plaats in de Moordrechtse venen. Op de plaats waar later de 'snelle sluis' komt en nu het Abraham Kroesgemaal staat, lag toen de Jonkerskade. Vele honderden zijn hier gesneuveld en verdronken. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog vinden in het jaar 1574 schermutselingen plaats tussen Watergeuzen en Spanjaarden. De kerk brandt af, maar de toren blijft behouden en staat nu nog steeds midden in het dorp. De kerk wordt in 1657 herbouwd. Het dorp komt tot bloei en er ontstaan bedrijven zoals touwslagerijen, steenfabrieken, wolkammerijen, linnenblekerijen, beschuitbakkerijen, een korenmolen en korenwasserijen. Er zijn ook veel veenderijen, waar turf wordt gewonnen, en enkele scheepswerven Daarnaast komen er steeds meer ambachtslieden en winkeltjes.

Zuidplas: ontstaan en inpoldering
Rond 1600 wordt in deze omgeving steeds intensiever turf gestoken en later gebaggerd. Hierdoor ontstaat de Zuidplas. Deze wordt steeds dieper en gevaarlijker, waardoor wordt besloten deze droog te maken. In 1825 wordt hiermee begonnen. Om de klus te klaren worden 30 molens geplaatst, waarvan 9 in Waddinxveen en 21 tussen Moordrecht en Kortenoord. Het droogmalen begint in 1836. 5 jaar later valt de polder droog. Stoomgemalen maken 40 jaar later de molens overbodig. De vruchtbare grond van de Zuidplaspolder wordt in gebruik genomen voor veeteelt en er worden steeds meer boerderijen gebouwd. Vroeger woonden de meeste inwoners in het Veen, aan de Tiendeweg en de Veenweg. Er was daar zelfs een aparte school, een herberg en een korenmolen. Vooral in de 18e eeuw worden daar steeds meer huisjes afgebroken. Aan de IJssel bouwt men nieuwe huizen. (bron en nadere informatie: Historische Vereniging Moordrecht)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Moordrecht heeft 24 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Moordrecht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De bijzondere details m.b.t. de Veerpont Gouderak-Moordrecht v.v. over de Hollandse IJssel (ook voor auto's) kun je lezen op de pagina van Gouderak.

- The Events Bakery is de ideale locatie voor je groepsuitje: bedrijfsuitje, clubuitje, vrijgezellenfeest of familiefeest. Wat kun je er doen? Paintball, Airsoft, Handboogschieten, Slipcursus, Quadrijden, 4x4 Rijden, Ongevallensimulator, Klimpark, Teambuilding Games, Solexrijden, Segwayrijden en Shooting Games. Er zijn locaties in Rotterdam, Moordrecht, Ewijk, Ermelo en Nuenen.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie met oude ansichtkaarten van Moordrecht.

- Oude ansichtkaarten van Moordrecht op de site van de historische vereniging. Zie de linkermenu's voor de diverse selectiemogelijkheden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Moordrecht van Omroep Zuidplas.

- Onderwijs: - Basisschool De Achtbaan. - Sint Jozefschool.

- Muziek: - Muziekvereniging Kunst na de Arbeid (KNDA) omvat een harmonieorkest, een slagwerkgroep en leerlingenorkest Decibel. De vereniging is in 1920 opgericht door en voor het personeel van de Koninklijke Vereenigde Tapijtfabriek, die lange tijd in het dorp gevestigd was. Al 97 jaar verzorgt KNDA verschillende optredens in en om Moordrecht. Ze zijn te vinden op de jaarlijkse Braderie, de aubade van Koningsdag en natuurlijk op hun eigen concerten.

- Sport: - Voetbalvereniging Moordrecht.

- Zorg: - Melkveebedrijf en Zorgboerderij De Bovenstee.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Moordrecht.

Reactie toevoegen