Reeuwijk-Brug

Plaats
Dorp
Bodegraven-Reeuwijk
Groene Hart
Zuid-Holland

Reeuwijk-Brug

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Reeuwijk-Brug.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Reeuwijk-Brug.

Terug naar boven

Status

- Reeuwijk-Brug is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Groene Hart, gemeente Bodegraven-Reeuwijk. T/m 2010 gemeente Reeuwijk.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Reeuwijk-Brug wordt weleens gemakshalve Reeuwijk genoemd, omdat de plaats in de postadressen zo heet en het sinds medio 19e eeuw de hoofdplaats was van de gemeente Reeuwijk. Ter plekke staan echter officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) Reeuwijk-Brug. En ter plekke leeft deze naam ook nog steeds. Men woont 'op Brug' of 'op Dorp', om het onderscheid tussen de dorpen Reeuwijk-Brug en Reeuwijk-Dorp aan te geven.

Terug naar boven

Ligging

Reeuwijk-Brug ligt direct N van Gouda en grenst in het W en N aan de A12. O en ZO liggen de bekende Reeuwijkse Plassen. Reeuwijk-Brug wordt doorsneden door de Breevaart. In het zuiden is het vastgegroeid aan Gouda. In het noorden grenst het aan recreatiegebied De Reeuwijkse Hout. In het zuiden van het dorp, tegen Gouda aan, bevindt zich bedrijventerrein Zoutman, waar het grootste deel van de bedrijvigheid zich bevindt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Reeuwijk-Brug 60 huizen met 436 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Reeuwijk-Brug ca. 3.000 huizen met ca. 7.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Reeuwijk-Brug is ontstaan langs de Breevaart, een middeleeuwse vaart die oorspronkelijk van Gouda naar Bodegraven voerde. De aanleg van de tolweg tussen die twee plaatsen bracht de ontwikkeling van Reeuwijk-Brug pas goed op gang, en gedurende de 19e eeuw werd het het bestuurlijke centrum van de gemeente Reeuwijk, ten koste van Reeuwijk-Dorp. Lange tijd was Reeuwijk-Brug een belangrijk centrum voor de turfwinning. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dorp uitgebreid. In eerste instantie ten westen van de Breevaart, maar later ook ten oosten daarvan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Reeuwijk-Brug en wat daar qua buitengebied kennelijk toe gerekend wordt, heeft 11 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Waterspektakel (op een zaterdag eind augustus) is een dagvullend programma met jaarmarkt, kinderrommelmarkt, waterspelen, artiesten en 's avonds een optocht van versierde boten.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Reeuwijk Brug NH.

 

Reactie toevoegen