Encyclopedie van Drenthe

Publicatietype:

Book

Auteurs:

Div.

Bron:

Koninklijke Van Gorcum, p.1096 (2003)

ISBN:

9023239326

Samenvatting:

Rijk geillustreerd - Gebonden - Drie delen.
In de Encyclopedie van Drenthe worden in meer dan duizend pagina's alle facetten van het maatschappelijk leven in Drenthe in verleden en heden beschreven. Archeologie, bodemkunde, natuur, geschiedenis, economie, kunst, landbouw, sport, politiek, onderwijs, zorg: deze thema's komen allemaal aan bod. Vele personen die in Drenthe van belang zijn geweest krijgen er een plaats. Alle plaatsen, dorpen, gehuchten en waterwegen passeren de revue. Tal van belangrijke historische gebeurtenissen worden behandeld. Maar bijvoorbeeld ook belangrijke gebouwen en verklaringen van Drentse plaatsnamen vindt u in de Encyclopedie van Drenthe.

De Encyclopedie van Drenthe is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die Drenthe een warm hart toedraagt. Een fantastische bron van informatie, waarin voor het eerst alle belangrijke wetenswaardigheden over Drenthe bij elkaar zijn gebracht. Voor wie dan nog verder wil lezen, bevat de Encyclopedie talloze verwijzingen naar andere literatuur. Een groot aantal afbeeldingen completeert het geheel.

Recensie NBD|Biblion
In navolging van encyclopedieen die eerder van de provincies Groningen (1999) en Friesland verschenen, is nu die van Drenthe in drie afzonderlijke banden (A-G, H-O, P-Z) in opdracht van de Provincie Drenthe uitgebracht. Dit naslagwerk, waaraan een groot aantal auteurs heeft meegewerkt, biedt informatie over onderwerpen en personen die voor en in Drenthe van belang zijn geweest. Behalve veel historische onderwerpen is er ook aandacht voor bestuur en politiek, economie, welzijn, sport, religie, kunst en cultuur, natuur, landschap en geografie. Belangrijke criteria voor opname waren de betekenis voor Drenthe en het bovenlokale belang van persoon of onderwerp. Van de beschreven personen zijn ook levenden opgenomen. De lengte van de lemma's is wisselend, sommige worden afgesloten met literatuurverwijzingen. Velerlei illustraties, waaronder zwartwitfoto's, kaartjes, tabellen, grafieken en diagrammen zijn toegevoegd aan dit naslagwerk dat behalve voor de Drenten zelf van belang is voor onder meer historici, genealogen en dergelijke.