Exloo

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

exloo o l school [640x480].jpg

Exloo Openbare lagere school

Exloo Openbare lagere school

Exloo

Terug naar boven

Status

- Exloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Eksel. Een inwoner van dit dorp is een Exeler of Exelder.

Terug naar boven

Ligging

Exloo ligt N va Odoorn, ZO van Borger.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Exloo 88 huizen met 570 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Koningin Beatrix heeft op 12 juni 2010 N van Exloo de grootste radiotelescoop ter wereld officieel geopend. De nieuwe telescoop (LOFAR) is gebouwd volgens een nieuw concept. Hij bestaat niet uit grote schotels maar uit 25.000 kleine antennes, die verspreid over 36 velden staan in een gebied dat zich uitstrekt van Zweden tot Frankrijk en van Engeland tot het oosten van Duitsland. De antennes staan via een glasvezelnetwerk met elkaar in verbinding. Daardoor ontstaat een reuzentelescoop met een diameter van 100 tot 1000 kilometer.

De telescoop wordt onder meer gebruikt voor onderzoek naar het ontstaan van het heelal, kosmische deeltjes en magnetisme in sterrenstelsels. Ook doet LOFAR onderzoek op het gebied van geofysica, preciesielandbouw en ICT. Ondergrondse sensoren verzamelen informatie over de structuur van de aardbodem. Die gegevens dragen bij aan betere modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning. Voor nadere informatie zie de site van LOFAR.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Exloo heeft 5 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een werkgroep van Historische Vereniging Carspel Oderen heeft in 2017 de wandelroute 'Historisch rondje Exloo' (13 km) samengesteld. Met deze wandeling door en rond het dorp kom je o.a. langs historische plaatsen als diner-café Bussemaker (al sinds 1880), het oude NOLS-station, de Ballastput, de Leewal, ijsbaan De Rol, bijzondere keien en grafheuvels enz. Ook de vermeende stad Hunsow is niet vergeten en je ziet ook herinneringen aan de dorpsbrand van 1884. De route is ook per fiets af te leggen. De brochure van de wandelroute kost €1,50 en is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts en het TIP in het schapeninformatiecentrum.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Belangenvereniging SEV (Stichting Exloo Vooruit).

- Dorpshuis: - Het huidige Dorpshuis Exloo is recentelijk gerealiseerd in ruimten die in de school zijn vrijgekomen.

- Sport: - v.v. HOC is in 2013 ontstaan uit een fusie tussen de voetbalverenigingen Hunso uit Exloo en Oring uit Odoorn.

Reactie toevoegen