Odoorn

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

DR gemeente Odoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Odoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Odoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Odoorn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Odoorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Odoorn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Odoorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Odoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Odoorn is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997. Het gemeentehuis bevond zich te Exloo.

- Wapen van de voormalige gemeente Odoorn.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Oring. Een inwoner van dit dorp is een Oreger.

Oudere vermeldingen
1327 en 1381-1383 Oderen, 1393 Odern, 1431 Oederen, 1546 Oideren, 1634 Odoorn. In 1466 wordt de geslachtsnaam Van Oeren vermeld.

Naamsverklaring
Vóór 1883 was de uitspraak nog geregeld Oreng of Oeringe, dus gaat men uit van *Odering ´de lieden van de persoon *Odheri´.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Odoorn ligt NW van Emmen, ZO van Borger.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Odoorn 191 huizen met 1.452 inwoners, verdeeld in dorp Odoorn 57/348 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Exloo 88/570, Valthe 34/226 en Zandberg 12/308(!).

- Tegenwoordig heeft het dorp Odoorn ca. 800 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Odoorn en de andere kernen van deze voormalige gemeente, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
- Historische Vereniging Carspel Oderen.

- Site met allerlei onderwerpen m.b.t. de geschiedenis van Odoorn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Centrumplan Odoorn
De dorpskern van Odoorn moet een sfeervol plein krijgen met extra terrasruimte voor de horeca. De kerk wordt het middelpunt. Dat staat in het "Pleinplan Odoorn". Het plan heeft betrekking op de kern rond de hervormde kerk: de Hoofdstraat, een deel van de Valtherweg, de Boshoflaan en het Steegje. Volgens het plan moet rond de kerk een plein worden ingericht dat geschikt is voor activiteiten als de weekmarkt. De aanliggende horecabedrijven, de Oringer Marke en de Boshof, zouden meer terrasruimte moeten krijgen. De kerk wordt het beeldbepalende gebouw en wordt aan de binnenzijde aantrekkelijker gemaakt voor culturele activiteiten en exposities. (2008)

Landinrichting  Odoorn
De grote afstand tot de landbouwkavels, de slechte bereikbaarheid, en de slechte watertoevoer waren de redenen om in 1986 te starten met een ruilverkavelingsproject voor het gebied rond Odoorn. Resultaat is dat in het 3762 hectare grote gebied het aantal kadastrale percelen is verminderd van bijna 2300 naar bijna 1500. Door de aanleg van 18 insteekwegen met een totale lengte van 6,5 kilometer zijn de kavels nu goed bereikbaar. Voor nieuwe natuur kwam bovendien 500 hectare voormalige landbouwgrond beschikbaar. Ter gelegenheid van de afronding van het project in 2013 is het boek ‘Odoorn – van ruilverkavelen tot landinrichting’ verschenen, dat een beeld geeft van de aspecten die in een dergelijk project spelen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Odoorn heeft 5 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk uit 1857. Zeldzaam voor ons land is dat de onderste 3,75 meter van de muren bestaat uit gespleten en behakte granieten zwerfstenen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Drentse Wandel 4-daagse (hemelvaartweekend).

- Zomerconcerten en Muzikale Landdag.

- Odoorn is bij volksdansliefhebbers bekend vanwege het Wereld Dans- en Muziekfestival (5 dagen in augustus). Het is het grootste volksdansfestival in Nederland en een van de grootste in Europa. Op het festival, dat meer dan 25.000 bezoekers trekt, treden groepen op uit alle landen van de wereld.

- Schippersrun (veldcross) op een zaterdag in september.

- Veldtoertocht (op een zondag in september).

- Oringermarkt (3e zaterdag in september).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Odoorn.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Odoorn.

Reactie toevoegen