Westerbroek

Plaats
Dorp
Hoogezand-Sappemeer
Veenkoloniën
Groningen

Westerbroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Westerbroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westerbroek.

Terug naar boven

Status

- Westerbroek is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Hoogezand-Sappemeer. T/m 31-3-1949 gemeente Hoogezand.

- Onder het dorp Westerbroek valt ook een klein deel van de buurtschap Borgweg. In de praktijk valt onder het dorp Westerbroek ook de buurtschap Waterhuizen, wat formeel een apart woonplaats is (met eigen postcode).

Terug naar boven

Ligging

Westerbroek ligt NW van Hoogezand, NO van Haren, ZO van Groningen en grenst in het N aan de A7 en in het Z aan de Rijksweg West (N860).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Westerbroek 95 huizen met 536 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Westerbroek ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westerbroek heeft 6 rijksmonumenten.

- Westerbroek heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- In 2009 is Scheepswerf Leeuwerke (Madepolderweg 10) aangewezen als gemeentelijk monument. Een groot deel van de scheepswerf is bewaard gebleven. De smederij laat de ontwikkeling in de techniek van het bewerken van metalen onderdelen, kenmerkend voor de periode 1900-1970, goed zien. Verschillende soorten dakconstructies en spanten zijn uitzonderlijk. Op het terrein voor de loodsen aan de kant van het Winschoterdiep geven de torendraaikraan, de kraanbanen en de kielbalk aan dat hier scheepsbouw plaats vond. De combinatie van de verschillende gebouwen, de kraan, de kraanbanen en de kielbalk heeft een hoge ensemblewaarde, nog versterkt door de ligging aan het Winschoterdiep. - Brief van de Provinciale Commissie Groningen van de Bond Heemschut, met argumenten voor het aanwijzen van Scheepswerf Leeuwerke als gemeentelijk monument. - Artikel over Scheepwerf Leeuwerke in tijdschrift Heemschut, juni 2009.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in Groningen. Het ligt in het stroomdal van de Hunze en biedt de omwonenden de mogelijkheid om even een 'dorpsommetje' te maken door een afwisselend natuurgebied. Er is een mooie wandelroute uitgezet. Langs het elzenbroekbos ligt de Hesselinklaan met fraaie oude eiken. Het gebied is een belangrijke schakel in een natte natuurverbinding tussen het Zuidlaardermeergebied en natuurgebieden bij Slochteren. In de zomer komen in Westerbroek zo’n 28 soorten libellen voor. De bedreigde gevlekte witsnuitlibel is er één van. Natuurmonumenten heeft samen met anderen gewerkt aan herstel van de natuur in Westerbroek. Oude petgaten en de waterhuishouding in het gebied zijn hersteld, houtwallen zijn opnieuw ingeplant.

- In 2010 is de route van de nieuwe robuuste ecologische verbindingszone Meerstad - Westerbroek bepaald. De route gaat lopen van het Zuidlaardermeer, door het natuurgebied Westerbroek, bij Borgmeren onder de A7 door, naar het natuurgebied van Midden-Groningen. Vergeleken met andere trajecten heeft deze voorkeursroute een aantal voordelen: - de route is minder gevoelig voor verstoring; - er zijn minder passages onder wegen nodig; - de route maakt maximaal gebruik van bestaande natuurgebieden; - de doorgang onder de A 7 is makkelijker te maken; - de route legt zo weinig mogelijk beslag op landbouwgrond in Westerbroek; - het biedt kansen om de verkaveling van landbouwbedrijven in Meerstad te verbeteren; - het tracé is het goedkoopst.

De robuuste ecologische verbindingszone Westerbroek - Meerstad verbindt twee grote belangrijke natuurgebieden in de provincie Groningen met elkaar: het Natura 2000-natuurgebied rondom het Zuidlaardermeer en het natuurgebied van Midden-Groningen. Door het gebied lopen nu de snelweg A7, de spoorlijn Groningen- Nieuweschans en het vaarwater Winschoterdiep. Deze worden passeerbaar gemaakt voor dieren. De verbinding zal bestaan uit stroken natuur met natte graslanden, watergangen en bosjes. Behalve een betere verbinding voor dieren, besteedt het plan aandacht aan een betere verbinding tussen Zuidlaardermeer en Midden-Groningen en Meerstad voor recreanten. Door landbouwpercelen anders te ordenen verbetert ook de kavelstructuur.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis 't Aalmanshuus.

- Jan Ligthartschool.

Anno 2014 had de gemeente plannen voor een nieuw multfunctioneel centrum voor Westerbroek, waarin de school en het dorpshuis zouden worden geïntegreerd. In 2015 zijn die plannen opgeschort omdat men twijfelt aan de toekomst van de school. De inwoners zijn daar uiteraard not amused over en oriënteren zich (bijv. hoe kleine scholen elders in het land het doen) op  onderbouwingen ten gunste van de oorspronkelijke plannen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westerbroek.

 

Reactie toevoegen