Borgweg

Plaats
Buurtschap
SlochterenHoogezand-Sappemeer
Groningen

Borgweg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Borgweg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Borgweg.

Terug naar boven

Status

- Borgweg is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, in grotendeels gemeente Slochteren, deels gemeente Hoogezand-Sappemeer.

- De buurtschap Borgweg valt grotendeels onder het dorp Scharmer, deels onder het dorp Westerbroek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Borgweg.
Naamsverklaring

- Genoemd naar de weg van Foxham bij Hoogezand naar de in 1896 gesloopte borg Klein-Martijn. In 1840 nog rijweg.(1)

- (2) stelt daarentegen dat de buurtschap genoemd zou zijn naar de in 1925 gesloopte borg Tilburg. Deze borg werd bewoond door de familie Van Arnhem. Bij de borg hoorde ook een bos, het Van Arnhemsbos. Ook dit bos is verdwenen. De naam van deze familie, die als zeer kleurrijk bekend stond, leeft nog voort in de Van Arnhemslaan in het O van Borgweg gelegen dorp Kolham.

- Dat (de) Borgweg naar de borg Tilburg genoemd is, lijkt ons echter niet plausibel. Tilburg was namelijk een "veenborg" uit de 18e eeuw, en de Borgweg is veel ouder. Klein Martijn is wél ouder en men heeft deze borg lange tijd aan de Borgweg gekoppeld. In een artikel in het periodiek van de Historische Vereninging Scharmer, Harkstede e.o. wordt echter nog een 3e verklaring geopperd, die volgens de auteur het meest waarschijnlijk is: die verklaring luidt dat de "borg" een wal (een dijkje) was, die de oostkant moest beschermen tegen het water van de westkant (of andersom, dat trekken we nog na). Deze borg zou gelegen hebben op het tracé Borgweg en Borgsloot, dus tussen Hunze (Winschoterdiep) en Damsterdiep. Niet toevallig ook grotendeels de gemeentegrens.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Borgweg ligt NW van Hoogezand, NO van Westerbroek, Z van Scharmer, Z van en parallel aan de A7, rond de Borgweg. De grens tussen de gemeenten Slochteren en Hoogezand-Sappemeer loopt hier midden door de Borgweg. Het Z deel valt onder Westerbroek gem. Hoogezand-Sappemeer, het N deel onder Scharmer gem. Slochteren.

- Onder Scharmer is alleen sprake van even huisnummers (2-140), onder Westerbroek is zowel sprake van oneven (1-101) als even (2-14) huisnummers. Bij de huisnummers 2-14 weet je dus niet onder welk dorp en welke gemeente het pand valt, omdat die reeks aan deze weg kennelijk dubbel voorkomt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Borgweg omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

 

Reactie toevoegen