Hoogezand

Plaats
Dorp
Midden-Groningen
Veenkoloniën
Groningen

hoogezand postkantoor [640x480].jpg

Hoogezand, postkantoor

Hoogezand, postkantoor

gr_gemeente_hoogezand_kuijperkaart_1867_kopie.jpg

Gemeente Hoogezand in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hoogezand in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hoogezand

Terug naar boven

Status

- Hoogezand is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1949. Per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen. Het is de hoofdplaats van de gemeente, en was de hoofdplaats van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

- Wapen van de voormalige gemeente Hoogezand.

- Onder het dorp Hoogezand vallen ook de buurtschappen Kalkwijk en Lula. Gezien de eigen identiteit van de voormalige buurtschap thans wijk Martenshoek hebben wij ook daar een pagina voor aangemaakt.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogezand, met een richting het ZO langgerekt dorpsgebied, grenst in het W aan Kiel-Windeweer, Kropswolde en Foxhol, in het NW nog net aan buitengebied van Westerbroek, in het N aan Kolham, in het NO en O aan Sappemeer en in het ZO aan Borgercompagnie, en ligt O van Haren, ZO van de stad Groningen, W van Zuidbroek, W en NW van Tripscompagnie, WNW van Muntendam, NW van Veendam, NNW van Annerveenschekanaal, NO van het Zudlaardermeer en Zuidlaren en ONO van Glimmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Hoogezand 978 huizen met 5.879 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 229/1.575 (= huizen/inwoners), de dorpen Windeweer 202/1.170, Kropswolde 53/337 en Westerbroek 95/536 en de buurtschappen Martenshoek 69/570, Kalkwijk 130/574, De Kiel 22/133, Nieuwe-Kompagnie 16/81, Vossenburg 6/33, Lula 39/173, Wolfsbargen 66/321 en Foxhol 51/376. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het gebied De Groene Compagnie Z van Hoogezand beslaat een oppervlakte van 700 hectare. Volgens het Masterplan De Groene Compagnie (2008) en het Voorontwerp Ontwikkelingsstrategie De Groene Compagnie (2009) was het plan dat 1/3 van dit gebied zou worden ingevuld met woonfuncties (op termijn zouden hier ca. 3.000 woningen moeten komen), 2/3 zou worden ingevuld met groen en water. Het gebied zou ook in de woonbehoefte van een deel van de regio moeten voorzien. Blijkens dit bericht is het plan kennelijk in 2012 afgeblazen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogezand heeft 25 rijksmonumenten.

- Hoogezand heeft 17 gemeentelijke monumenten.

- In het Nationaal Bus Museum pronken bejaarde bussen naast modernere exemplaren, vrijwel allemaal gerestaureerd in hun oorspronkelijke kleuren en belettering. Uniformen, petten en kniptangen vullen vele vitrines; archiefkasten en fotoboeken staan bol van informatie. Het museum is de bewaarplaats van de geschiedenis van het noordelijk stads- en streekvervoer en een 'laatste halteplaats' voor het rijdend materieel uit Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. Eveneens is een groot deel van het bedrijfsarchief van de Kromhout fabriek in het museum ondergebracht. Je vindt er verder foto's van vrachtwagens en autobussen en een uitgebreide serie technische tekeningen van verschillende typen motoren en chassis.

- Begraafplaats De Stille Hof.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogezand (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - Tafeltennisvereniging Argus.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hoogezand alg., - idem Hervormd en - idem Stillehof.

Reactie toevoegen