Vilt

Plaats
Dorp
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

Vilt

Terug naar boven

Status

- Vilt is een dorp* in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Berg en Terblijt. Per 1-10-1940 is het dorpsgebied van Vilt wegens een grenscorrectie van de gemeente Berg en Terblijt met de nieuwe gemeente Valkenburg-Houthem (waarbij tegelijkertijd de gemeente Houthem naar die nieuwe gemeente overging) in NO richting uitgebreid, daar waar de tegenwoordig voormalige buurtschap Houthemerberg heeft gelegen (tegenwoordig onderdeel van de dorpskern van Vilt) en met enig rond die buurtschap gelegen gebied, vooral in N richting.

* Een plaats wordt doorgaans pas een dorp genoemd zodra en voor zover het een kerk heeft. Uitzonderingen zijn o.a. plaatsen zoals Vilt die weliswaar geen kerk hebben, maar gezien hun grootte toch redelijkerwijs als dorp kunnen worden beschouwd. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld het bijna gelijknamige dorpje Vlist.

- Het dorp Vilt valt kerkelijk onder moederdorp Berg, maar omdat beide geen eigen postcode en plaatsnaam hebben gekregen in het postcodeboek, liggen ze voor de postadressen 'in' de 'postale woonplaats' Berg en Terblijt.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Vild.

Oudere vermeldingen
1603 Vielt, 1840 Vilt, 1842 Velt.

Naamsverklaring
Naar de vorm een Romaanse naam, misschien ontstaan uit het Romaanse villata 'dorp, plaats'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Vilt ligt ZW van de stad Valkenburg en het 'dorp in de stad' Broekhem, O van het dorp Berg, bovenaan de Cauberg, rond de Rijksweg Maastricht-Valkenburg (N590), en ligt verder ZO van het dorp Houthem, Z van de Valkenburgse wijk Strabeek, NW van het dorp Sibbe en NO van het dorp Bemelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Vilt 25 huizen met 164 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Volgens (3084) zou ‘a la porte de Fauquemont’ begin 19e eeuw een andere naam zijn geweest voor Vilt. De toponiemen ‘Aan de Poort van Valkenburg’, ‘Valkenburgerpoort’, ‘a la porte de Fauquemont’ zijn tegenwoordig niet meer gangbaar. De desbetreffende buurt heet tegenwoordig Boete de Poart (buiten de poort) (aldus Stg. In onsen Lande van Valckenborgh). In 1840 was er naast Vilt sprake van een buurtschap Valkenburgerpoort met 16 huizen en 95 inwoners.

De zogenoemde Achterstraat (officieel Pater Tilliestraat) volgt de route van de Romeinse heirbaan Maastricht-Heerlen.

Nabij Vilt is in 1863 door landbouwer H. Duysings een bronsdepot ontdekt uit de Late Bronstijd (ruim 2.800 jaar geleden). Een deel van deze bronsschat is behouden en bevindt zich tegenwoordig in het depot van het Bonnefantenmuseum te Maastricht (waar je evt. voor nadere informatie terecht kunt, ook over de Steentijd-periode in de regio). Dit bronsdepot behoort tot de belangrijkste bronsschatvondsten van Nederland. Verder was de directe omgeving van Vilt zeer rijk aan sporen uit de Steentijd, tot het Midden-paleolithicum (Neanderthalers) aan toe.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan Vilt.

- SV Vilt (voetbal sinds 1934 en sinds 1967 ook handbal) is na afloop van seizoen 2016-2017 opgeheven, omdat er op dat moment nog maar 13 leden waren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vilt heeft 1 rijksmonument: een gesloten hoeve in tradtitioneel-ambachtelijke stijl uit ca. 1887 (hoeve) en 1909 (woonhuis) (Rijksweg 188).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - JCV Den Törk.

- Wandelvereniging Vilt organiseert door het jaar heen 3 wandeltochten: de Lentetocht (op een zondag begin april, met de afstanden 5, 10, 15, 20, 30 en 40 km), de Geuldalwandelmarathon (op een zaterdag begin oktober, met de afstanden 21 en 42 km) en de Eindejaarstocht (eind december, met de afstanden 7, 14 en 21 km).

- Euroconcert (op een zaterdag in januari) door de Viltse harmonie Amicitia in Gemeenschapshuis Vilt.

- Mei-den planten met optocht (eind april), rond het Sint Rochusplein, georganiseerd door de Jonkheid. - Op de site van de Jonkheid Mheer vind je uitgebreide achtergrondinformatie over de traditie van het plaatsen van de mei-den.

- Sint Rosamarkt (op een zondag in juli).

- Bij de Heuvelland4daagse (augustus) kun je kiezen uit de afstanden 7, 14, 21, 28 en 42 km. Vanuit Vilt voeren de wandeltochten je iedere dag door een ander deel van het prachtige Heuvelland.

- Najaarsconcert (op een zaterdag begin oktober) door harmonie Amicitia Vilt, met medewerking van enkele andere korpsen uit de regio. Locatie: Gemeenschapshuis. Gratis toegang. Nadere informatie op tel. 043-6041080.

- Kerstconcert (op een zaterdag half december) in samenwerking met GKZ Monulphus en Gondulphus in café-zaal ’t Vöske.

Terug naar boven

Beeld

- In juni 2017 gaat Bas van der Zwaan van het L1-programma Óngerwaeg langs bij de familie Lambie in Vilt. Zoon Mitch heeft voor Kerst 2016 een Trabant gekregen van zijn vader Servé, en de heren zijn anno zomer 2017 volop met de restauratie bezig, want er moet nog wel 'iets' aan gebeuren om er weer een fatsoenlijk geheel van te maken. Puntje is wel dat Servé ook nog een ander 'klusje' onder handen heeft dat ook nog 'even' af moet. Al bijna 20 jaar knutselt hij namelijk ook aan hun eigen huis in Vilt, dus of moeder Manuela nu zo blij is met de nieuwe 'aanwinst'... Gelukkig is zij begripvol en gunt ze de mannen hun hobby. De heren beloven Bas dat zij hun best zullen doen om de restauraties voor Kerst 2018 gereed te hebben...

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vilt.

- Belangenvereniging: - Kernoverleg Vilt.

- Onderwijs: - Basisschool Vilt.

- Muziek: - Amicitia Vilt is in 1893 opgericht als zangvereniging (en viert dus in 2018 het 125-jarig bestaan). In 1918 is het een harmonie geworden, maar er is ook nog altijd tevens een zangkoor. - Lees hier alles over de rijke geschiedenis van Amicitia. Amicitia heeft een belangrijke sociale en culturele functie binnen de leefgemeenschap. Daarnaast heeft Amicitia zeker ook de doelstelling om binnen de gegeven mogelijkheden het muzikale niveau op een zo hoog mogelijk peil te brengen en te houden. De vereniging investeert veel in opleidingen voor haar leden, zodat ook beginnende muzikanten de mogelijkheid krijgen om zich bij het orkest te voegen. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Bezoek eens een van de repetitie-avonden. Voor het zangkoor is dat op de woensdagavond in de even weken en voor het orkest iedere vrijdagavond.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging De Vriendenkring Vilt is opgericht in 1940.

Reactie toevoegen