Vilt

Plaats
Dorp
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

Vilt

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vilt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vilt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vilt.

Terug naar boven

Status

- Vilt is een dorp* in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Berg en Terblijt.

- Het dorp Vilt valt kerkelijk onder moederdorp Berg, maar omdat beide geen eigen postcode en plaatsnaam hebben in het postcodeboek, liggen ze voor de postadressen 'in' de 'postale woonplaats' Berg en Terblijt.
* Een plaats wordt doorgaans pas een dorp genoemd zodra en voor zover het een kerk heeft. Uitzonderingen zijn o.a. plaatsen zoals Vilt die weliswaar geen kerk hebben, maar gezien hun grootte toch redelijkerwijs als dorp kunnen worden beschouwd.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Vild.

Oudere vermeldingen
1603 Vielt, 1840 Vilt, 1842 Velt.

Naamsverklaring
Naar de vorm een Romaanse naam, misschien ontstaan uit het Romaanse villata 'dorp, plaats'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Vilt ligt ZW van Valkenburg, O van Berg, bovenaan de Cauberg, rond de Rijksweg Maastricht-Valkenburg (N590).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Vilt 25 huizen met 164 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Vilt ca. 400 huizen met ca. 950 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Volgens (3084) zou ‘a  la porte de Fauquemont’ begin 19e eeuw een andere naam zijn geweest voor Vilt. De toponiemen ‘Aan de Poort van Valkenburg’, ‘Valkenburgerpoort’, ‘a la porte de Fauquemont’ zijn tegenwoordig niet meer gangbaar. De desbetreffende buurt heet tegenwoordig Boete de Poart (buiten de poort) (aldus Stg. In onsen Lande van Valckenborgh). In 1840 was er naast Vilt sprake van een buurtschap Valkenburgerpoort met 16 huizen en 95 inwoners.

De zogenoemde Achterstraat (officieel Pater Tilliestraat) volgt de route van de Romeinse heirbaan Maastricht-Heerlen.

Nabij Vilt is in 1863 door landbouwer H. Duysings een bronsdepot ontdekt uit de Late Bronstijd (ruim 2.800 jaar geleden). Een deel van deze bronsschat is behouden en bevindt zich tegenwoordig in het depot van het Bonnefantenmuseum te Maastricht (waar u evt. voor nadere informatie terecht kunt, ook over de Steentijd-periode in de regio). Dit bronsdepot behoort tot de belangrijkste bronsschatvondsten van Nederland. Verder was de directe omgeving van Vilt zeer rijk aan sporen  uit de Steentijd, tot het Midden-paleolithicum (Neanderthalers) aan toe.

Het kleine dorp Vilt heeft een rijk verenigingsleven met o.a. harmonie, toneelclub, handbalvereniging, voetbalclub en de Jonkheid Vilt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vilt heeft 1 rijksmonument: een gesloten hoeve in tradtitioneel-ambachtelijke stijl uit ca. 1887 (hoeve) en 1909 (woonhuis) (Rijksweg 188).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Wandelvereniging Vilt organiseert 3 wandeltochten door het jaar heen: de Lentetocht (begin april), de Geuldalwandelmarathon (begin oktober) en de Eindejaarstocht (eind december).

- Euroconcert (op een zaterdag in januari) door de Viltse harmonie Amicitia in Gemeenschapshuis Vilt.

- Mei-den planten met optocht (eind april), rond het Sint Rochusplein, georganiseerd door de Jonkheid. Op de site van de Jonkheid Mheer vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over de traditie van het plaatsen van de mei-den.

- Sint Rosamarkt (op een zondag in juli).

- Bij de Heuvelland4daagse (augustus) kunt u kiezen uit de afstanden 7, 14, 21, 28 en 42 km. Vanuit Vilt voeren de wandeltochten u iedere dag door een ander deel van het prachtige Heuvelland.

- Najaarsconcert (op een zaterdag begin oktober) door harmonie Amicitia Vilt, met medewerking van enkele andere korpsen uit de regio. Locatie: Gemeenschapshuis Vilt. Gratis toegang. Nadere informatie op tel. 043-6041080.

- Kerstconcert (op een zaterdag half december) in samenwerking met GKZ Monulphus en Gondulphus in café-zaal ’t Vöske.

 

 

Reactie toevoegen