Nieuwe Compagnie

Plaats
Buurtschap
Midden-Gronngen
Veenkoloniën
Groningen

nieuwe_compagnie_fabriek_de_toekomst.jpg

Nieuwe Compagnie, voormalige aardappelmeelfabriek De Toekomst. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Nieuwe Compagnie, voormalige aardappelmeelfabriek De Toekomst. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Nieuwe Compagnie

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Compagnie is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. T/m 31-3-1949 gemeente Hoogezand. Per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer, in 2018 over naar gemeente Midden-Gronngen.

- De buurtschap Nieuwe Compagnie valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kiel-Windeweer.

- De buurtschap Nieuwe Compagnie heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Nijkomnij, Nij-Komnij.

Oudere vermeldingen
Nieuw Compagnie, 1840 Nieuwe Kompagnie.

Naamsverklaring
Veenkolonie, vanaf 1659 aangelegd door de nieuwe Vriesche of Kylcompagnie. Zie ook Borgercompagnie en Kalkwijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwe Compagnie ligt rond de gelijknamige weg, Z van Hoogezand, NW van Kiel-Windeweer. De buurtschap grenst in het NW aan de Polder Kropswolde en in het ZW aan de Polder Wolfsbarge en Nieuwe Compagnie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Nieuwe Compagnie 16 huizen met 81 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaarigheden

- Nieuwe Compagnie heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Oldambster boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen, uit 1858, op huisnr. 1, met erfinrichting, en koetshuis uit 1926.

- In 1900 is Aardappelmeelfabriek De Toekomst hier van start gegaan. In 1968 fuseert De Toekomst met De Twee Provinciën in Stadskanaal tot T.T.P. (wat inderdaad staat voor Toekomst / Twee Provinciën). In 1969 is de fabriek gesloten. Sinds de jaren tachtig zijn de grote fabriekshallen in gebruik als overdekte wekelijkse vlomarkt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Leinewijk loopt haaks op het oude diep, dat deels is gedempt. De Leinewijk maakt deel uit van een nieuw vaarcircuit waardoor het Zuidlaardermeer verbonden is met het Stadskanaal bij Bareveld. In het kader van dat project is de dam die bij Nieuwe Compagnie lag, vervangen door een sluis.

Terug naar boven

Beeld

- In maart 2015 is wellicht een wolf in Nieuwe Compagnie gezien.

Reactie toevoegen