Kalkwijk

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Groningen

kalkwijk_transformatorhuis_kopie.jpg

Kalkwijk, transformatorhuis (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Kalkwijk, transformatorhuis (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Kalkwijk

Terug naar boven

Status

- Kalkwijk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. T/m 31-3-1949 gemeente Hoogezand. Per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Kalkwijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoogezand.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Kaalkwiek.

Oudere vermeldingen
1706 Kalkwijk, 1794 ook de oude Friesche Compagnie.

Naamsverklaring
Samenstelling van wijk 'voor turfafvoer gegraven zijkanaal' en kalk, dat wijst op kalkbranderijen. Op een kaart van 1867 staat ter hoogte van de buurtschap de aanduiding Kalkoven. In een kalkoven worden schelpen vermengd met turf gebrand. Na het branden wordt de schelpkalk met water besprenkeld, waardoor gebluste kalk ontstaat.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kalkwijk ligt Z van Hoogezand, rond een N deel van de 8 km lange gelijknamige weg (N van het fietspad ter hoogte van huisnummer 82 en Z van de kruising met de weg De Vosholen) en het daaraan gelegen Kalkwijksterdiep, dat overigens in het eerste gedeelte van de buurtschap (vanuit Hoogezand gezien) gedempt is. Een N stukje van de buurtschap is in de bebouwde kom van Hoogezand opgegaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Kalkwijk 130 huizen met 574 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kalkwijk is een veenkolonie. De gegraven 'wijk' diende voor het afvoeren van de turf. De wijk is in 1631 gegraven door de Friese Compagnie. Ook de kolonie dateert uit die tijd. Zie ook Nieuwe Compagnie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Transformatorhuis.

Reactie toevoegen