Haler

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Haler

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Haler.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Haler.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Haler.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Haler.

Terug naar boven

Status

- Haler is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 2006 gemeente Hunsel.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Haalder.

Alternatieve naam
In de praktijk wordt het dorp vaak Haler-Uffelse genoemd, naar de beide buurtschappen waar het dorp uit is ontstaan (zie verder bij Geschiedenis).

Oudere vermeldingen
1244 en 1299 Harle.

Naamsverklaring
Samenstelling van haar 'zandige heuvelrug' en lo 'bos'. De d is ingevoegd als bij polder en kelder.(1)

Terug naar boven

Ligging

Haler ligt ZO van Weert, NW van Thorn en grenst in het Z aan België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Haler 31 huizen met 198 inwoners, en de buurtschap Uffelse 11 huizen met 92 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanouds was in deze omgeving sprake van de buurtschappen Haler en Uffelse. In 1946 vonden de inwoners dat zij toe waren aan een eigen RK school. De kerkelijke autoriteiten stonden een RK school zonder RK kerk echter niet toe, dus er moest eerst een kerk komen. Die kwam er in 1952, waarmee Haler formeel tot dorp 'promoveerde' en de 5e kern werd van de toenmalige gemeente Hunsel. In 1958 volgt het dorpshuis, in 1960 de school. De genoemde buurtschappen zijn zo geleidelijk uitgegroeid tot het dorp Haler, dat precies tussen de beide voormalige buurtschappen in ligt.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Zoals in veel kleine dorpen was ook in Haler de basisschool kennelijk te klein geworden om nog langer verantwoord te kunnen doorgaan. Eén jaar eerder dan gepland heeft basisschool St. Isidorus in het dorp na afloop van schooljaar 2011-2012 voorgoed de deuren gesloten. Het was de bedoeling dat de basisschool pas na afloop van schooljaar 2012-2013 dicht zou gaan, maar ouders hebben met ingang van dat schooljaar hun kinderen massaal aangemeld bij andere basisscholen. Dat betekende dat het leerlingenaantal voor dat schooljaar onder de 10 zou zakken. De meeste ouders hebben hun kinderen aangemeld bij basisschool De Duizendpoot in Stramproy.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haler heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- RK Sint Isidoruskerk uit 1952. Aanvankelijk had de kerk geen klok. Men vond de kerk zonder klok toch niet compleet, daarom werd in 1961 een klok op de niet in gebruik zijnde schoorsteen geplaatst.

- De Uffelse Molen is een watermolen die vermoedelijk dateert uit de 13e of 14e eeuw. De molen is anno 2012 in restauratie. Site Uffelse Molen.

- Tijdens de Eerste Wereldoorlog scheidde van 1915 tot 1918 een stelsel van onder stroom staande draden het neutrale Nederland van het bezette België. Ter herinnering hieraan is in 2010 op de grens een monument onthuld, o.a. bestaande uit een nagebouwd stuk 'Dodendraad' zoals het ook wel werd genoemd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Vastelaoves Vereinging de Rabbedabben.

- Oldtimer Bromfiets en Motoren Toertocht (3e zondag in augustus).

- Autocross (op een zondag in oktober). Organisatie: ACC (Autocrossclub) Leudal.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Haler.

- Handboogvereniging De Grensschutters.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haler.

Reactie toevoegen