Goirle

Plaats
Dorp en gemeente
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

goirle gemeentehuis 1979 [640x480].jpg

Goirle gemeentehuis 1979

Goirle gemeentehuis 1979

NB gemeente Goirle in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Goirle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Goirle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Goirle

Terug naar boven

Status

- Goirle is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant.

- De gemeente Goirle is in 1997 vergroot met een deel van de gemeente Alphen en Riel (zijnde het dorp Riel).

- De gemeente Goirle omvat naast de gelijknamige hoofplaats verder nog het dorp Riel en de buurtschappen Abcoven, Boschkens, Brakel, Breehees, Looienhoek, Nieuwkerk (deels), Spaansehoek, Vijfhuizen (grotendeels) en Zandeind. Dit zijn dus 2 dorpen en 9 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Goirle.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Goirle.

- Onder het dorp Goirle vallen ook het Nederlandse deel van de buurtschap Nieuwkerk en de buurtschappen Abcoven, Boschkens en Breehees.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Goirle grenst in het W aan Alphen en Gilze, in het N aan de A58 en Tilburg, in het O aan Safaripark Beekse Bergen en Hilvarenbeek en in het Z aan België en de Belgische plaats Poppel, en ligt NO van Baarle-Nassau en de Belgische plaats Baarle-Hertog. De gelijknamige hoofdplaats ligt NO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Goirle 173 huizen met 1.225 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 112/795 en de buurtschappen Nieuwkerk 2/23, Bakervond 6/41, Abcoven 14/93 en Ven 39/273. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 9.200 huizen met ca. 23.000 inwoners, het dorp heeft ca. 8.200 huizen met ca. 20.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Goirle, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen. De heemkunde kring beheert Heemerf De Schutsboom, een streekmuseum over Goirle en omstreken.

- Verhalen over de geschiedenis van Goirle op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Goirle heeft 32 rijksmonumenten.

- Goirle heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Visscher.

- Molen De Wilde.

- Mariakapel.

- Schaatsster Ireen Wüst krijgt een standbeeld in haar geboorteplaats Goirle. Dat maakten burgemeester Mark van Stappershoef en wethouder Marijo Immink bekend tijdens de grootse huldiging in maart 2018 die de gemeente en de provincie Noord-Brabant organiseerden voor de tot heden grootste Nederlandse olympiër ooit. Waar in de gemeente het beeld komt te staan en hoe het er uit gaat zien is nog niet bekend. Dat gaan ze samen met Ireen bepalen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Goirle door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Goirle (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Goirle.

- Nieuws: - Wij Goirlenaren is de nieuwssite voor Goirle en Riel. Op de site vind je ook heel veel informatie in tekst en beeld over de geschiedenis, bezienswaardigheden en andere bijzonderheden van deze kernen, per thema gegroepeerd.

- Onderwijs: - Het Mill-Hillcollege biedt verschillende stromen aan (mavo-havo-atheneum-atheneum plus-gymnasium) en bereidt de leerlingen op een optimale wijze voor op het vervolgonderwijs dat het beste bij het individu past, waarbij de ontwikkeling van kennis, vaardigheden én persoonskenmerken de uitgangspunten vormen. De school is een lerende gemeenschap: leerlingen en medewerkers leren ook van elkaar. Het Mill-Hillcollege heeft een christelijk-humanitaire visie op mens en maatschappij, waarin naast de eigen verantwoordelijkheid, solidariteit en betrokkenheid met andere mensen, aandacht en respect voor anderen centraal staan. Het Mill-Hill wil haar authentieke wortels als derdewereldschool uitdragen. Een personeelslid van het Mill-Hillcollege kan leerlingen inspireren, binden en boeien, en werkt samen met collega’s aan een hoge kwaliteit van het onderwijs. Dit alles vindt plaats in een veilige omgeving, in een duidelijke structuur met heldere communicatie wat zorgt voor een optimale betrokkenheid bij de school.

Reactie toevoegen