Brakel (Riel)

Plaats
Buurtschap
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

brakel_riel_straatnaambordje.jpg

Brakel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

Brakel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel.

Brakel (Riel)

Terug naar boven

Status

- Brakel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Alphen en Riel. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1997 is de buurtschap als onderdeel van een grenscorrectie met het dorp Riel meegegaan naar de gemeente Goirle.

- De buurtschap Brakel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Riel.

- De buurtschap Brakel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1422 Breekelen, 1709 Braeckel, 1865 Brakel.

Naamsverklaring
Gaat vermoedelijk terug op brakel, een afleiding met -l- suffix van braak 'diepgeploegd, gebroken land, akkerland ontgonnen in heidegrond'. Zie echter ook Brakel bij Zaltbommel en Bruggelen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Brakel ligt rond de gelijknamige weg en rond de weg Schellebaan. De buurtschap ligt ZW van het dorp Riel, WZW van het dorp Goirle, Z en ZW van de stad Tilburg, NO van het dorp Alphen en ZO van het dorp Gilze.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Brakel 17 huizen met 109 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Brakel is de oudste woonkern van Riel, hier was al bewoning in de Romeinse tijd en in de prehistorie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Brakel heeft 1 rijksmonument, zijnde de 18e- of 19e-eeuwse boerderij van het Kempische langgeveltype op huisnr. 3. Het is een erg sfeervol boerderijtje. Het rieten dak vouwt zich over de uitbuikende houten schuurwand heen. De rozentuin met gietijzeren hek en de oude landbouwmachine bij de oprit onderstrepen de landelijke sfeer. Aan het woongedeelte is een gedeelte gebouwd met verlaagde nok. Achter de boerderij staat nog een karschop waarachter een diepe spiesvormige boomgaard. Van 1900 tot 1975 was de boerderij in handen van de kinderen Aerts. De volgende eigenaar John Wolfs bracht de boerderij in tijdsverloop van twintig jaar in originele staat terug en bouwde er een bakhuis bij. (bron: Stichting Steengoed Goirle)

Terug naar boven

Beeld

- Foto's met beschrijving van een oude linde in buurtschap Brakel.

- Oude foto's van panden in Brakel.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij De Schelft in buurtschap Brakel biedt zowel aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), lichamelijke en/of verstandelijke beperking en ouderen een breed scala van mogelijkheden voor dagbesteding. Op De Schelft kunnen echter ook mensen terecht met een andere achtergrond; het belangrijkste is dat wij de zorgvraag van een nieuwe deelnemer kunnen beantwoorden. Na een intakegesprek spreken we een proeftijd van 8 dagen af; na die periode kunnen beide partijen besluiten al dan niet verder te gaan.

Het belangrijkste deel van de activiteiten is agrarisch gericht. Dit betreft zowel de directe agrarische activiteiten (zoals de verzorging van dieren, moestuin en siertuin) als de daarvan afgeleide activiteiten (bijvoorbeeld de verwerking van agrarische producten, zoals het maken van jam van vruchten). Daarnaast bieden wij mensen ook de gelegenheid om te klussen in de schuur of creatief bezig te zijn in het atelier. Door alle activiteiten heen loopt als een rode draad dat onze deelnemers genieten van hun dagbesteding. Afhankelijk van hun mogelijkheden en beperkingen kan genieten betrekking hebben op het actief participeren in activiteiten, zelf verantwoordelijkheid dragen voor kleine dagelijkse taken of gewoon het genieten van het erbij zijn, het kijken, het meebeleven en het krijgen van persoonlijke aandacht daarbij. Deelnemers worden naar hun mogelijkheden gestimuleerd om actief te participeren in het dagprogramma. Daarnaast kunnen zij individuele activiteiten ontplooien, o.a. op het gebied van handvaardigheid en creativiteit. De Schelft is lid van de Federatie Landbouw en Zorg."

Reactie toevoegen