Breehees

Plaats
Buurtschap
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

breehees_straatnaambordje.jpg

Breehees is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Hilvarenbeek.

Breehees is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Hilvarenbeek.

Breehees

Terug naar boven

Status

- Breehees is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle. T/m 1996 gemeente Hilvarenbeek. Bij de herindelingen van 1997 in deze regio is de buurtschap dus door grenscorrectie overgegaan van de gemeente Hilvarenbeek naar de gemeente Goirle (die beide verder, in tegenstelling tot veel andere gemeenten in de provincie, in dat jaar als zodanig niet zijn heringedeeld/gefuseerd).

- De buurtschap Breehees valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Goirle.

- De buurtschap Breehees heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1857 Breehees, 1869 Brehees.

Naamsverklaring
Betekent hees 'struikgewas, kreupelhout' en waarschijnlijk breed 'niet smal, wijd, uitgestrekt'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Breehees ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Poppelseweg (O zijde, maar bij de kruispunten met de wegen Eerste Schoor en Turnhoutsebaan beide zijden), Eerste Schoor, Turnhoutsebaan (het gedeelte van deze weg rond en Z van het kruispunt met de Poppelseweg, tot de minirotonde bij de weg Gorps Baantje) en Gorps Baantje (het gedeelte van deze weg bij de minirotonde bij de Turnhoutsebaan). De buurtschap ligt Z van het dorp Goirle en de stad Tilburg, NW van de dorpen Hilvarenbeek en Esbeek, WNW van het dorp Biest-Houtakker, NNW van Poppel in België en ZO van het dorp Riel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Breehees 5 huizen met 27 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
De Britten hadden in augustus 1942 een nieuwe methode ontwikkeld om efficiënt hun doelen te bombarderen. Voor dit doel richtten zij een zgn. 'Pathfinder Force' op. Men kan dit onderdeel het best vergelijken met een afdeling verkenners. Een aantal van deze toestellen vloog vóór de grote bommenwerpersformatie uit om het doel te verkennen en vervolgens te markeren met lichtfakkels. De bommenwerpers hoefden slechts hun bommen binnen dit gemarkeerde gebied af te werpen en hadden derhalve zelf ook geen ingewikkelde meetapparatuur en richtmiddelen nodig. Bij een langdurige aanval moest dit markeren dikwijls herhaald worden, waardoor deze Pathfinders in de buurt van het doel bleven cirkelen.

Bij het bombardement op het spoorwegemplacement van Aken in de nacht van 24 op 25 mei 1944 werd ook gebruik gemaakt van deze Pathfinders. Een van deze toestellen, een AVRO Lancaster van het 405. Squadron Royal Canadian Air Force , was bemand met een aantal zeer ervaren Canadezen, die bijna allen reeds 45 bombardementsvluchten op Duitsland hadden uitgevoerd. Op de heenweg kregen ze het aan de stok met een Duitse nachtjager, die ze echter van zich af konden schudden. Op de terugweg hadden zij minder geluk. Ze zijn door een Duitse vlieger neergeschoten en boven buurtschap Breehees neergestort. De gezagvoerder heeft dat niet overleefd. De anderen hebben zich door middel van hun parachutes in veiligheid kunnen brengen en hebben de oorlog, ondergedoken dan wel in krijgsgevangenschap, overleefd. Bron en voor nadere informatie zie het artikel onder de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2018 was de 1e editie van Food Festival Breehees: een gezellige dag voor het hele gezin, met eten, drinken, demonstraties, activiteiten en muziek. Het was een zodanig succes dat het een jaarlijks evenement is geworden. De 3e editie is eind mei 2021.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Breehees De Braacken Paradeske.

Reactie toevoegen