Horssen

Plaats
Dorp
Druten
Land van Maas en Waal
Gelderland

Horssen. (2).jpg

Horssen in het voorjaar

Horssen in het voorjaar

Horssen. (3).jpg

Dorpsgezicht van het landelijke Horssen

Dorpsgezicht van het landelijke Horssen

Horssen..jpg

De Hervormde kerk in Horssen

De Hervormde kerk in Horssen

gemeente_horssen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Horssen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Horssen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Horssen

Terug naar boven

Status

- Horssen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Druten. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Horssen.

- Onder het dorp Horssen vallen ook de buurtschappen Molenhoek en Neersteind.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1242 N. de Horsne, ca. 1280 Hursen, 1394 Horssen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Zeker geen samenstellling van hors 'paard' en winne 'weide'. Misschien is deze naam een afleiding met -sna- suffix van horu*-, verwant met het Middelnederlandse hore 'slijk, modder'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Streupersrijk.

Terug naar boven

Ligging

Horssen ligt Z van het dorp Druten, ZW van het dorp Afferden, WNW van het dorp Bergharen, NW van de stad Batenburg, NO van het dorp Appeltern en ONO van het dorp Altforst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente en het dorp Horssen 134 huizen met 813 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kasteel Horssen is in 1869 gesloopt. Er zijn geen tekeningen van het kasteel bewaard gebleven. Waar het precies heeft gestaan was tot 2012 onbekend. In dat jaar is met grondradar aangetoond waar het kasteel heeft gestaan.

- Geschiedenis van Horssen (even naar onderen scrollen tot je bij het deel over dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Horssen heeft 10 rijksmonumenten.

- Horssen heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Beschrijving van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in Horssen in tekst en beeld, op de site van de gemeente Druten.

- De rijksmonumentale boerderij op Zelksestraat 4 dateert uit 1712 en is eind maart 2020 (grotendeels) afgebrand.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Voor 1898 was er in het dorp al een toneelvereniging. De opvoeringen werden meestal gegeven op de zolders van een van de maar liefst 14 cafés die het dorp toen rijk was. Het toneel nam in 1898 vastere vormen aan, in samenwerking met de toen opgerichte Fanfare Excelsior. Zoals de meeste zaken in die tijd was het gemengd deelnemen (zowel mannen als vrouwen) door de kerk ten strengste verboden. De toneelgroep bestond louter en alleen uit mannen, die dus ook de vrouwelijke rollen moesten spelen. Dit tot grote hilariteit van het publiek. In 1956 is op initiatief van pastoor Wagemakers en meester Van Kraaij Toneelgroep Horssen tot stand gekomen. Meer dan 40 leden meldden zich aan.

Tot 1964 was de belangstelling voor het toneel goed, maar daarna liep het - mede onder invloed van de opkomst van de televisie - snel terug. In 1970 was het ledental teruggelopen tot 7 personen. Als laatste redmiddel werd besloten tot het spelen van een blijspel i.p.v. de zwaardere stukken die normaliter op het program stonden. Het blijspel 'Een beeld van een man' werd uitgekozen waarbij nieuwe leden gezocht moesten worden om het stuk te kunnen bezetten. Wat niemand durfde te hopen gebeurde, want er kwamen ongeveer 100 mensen kijken. En na een oproep van pastoor Arends zondags in de kerk, moesten er 's avonds zelfs stoelen worden bijgezet om iedereen een plaats te kunnen geven. Sindsdien is het alleen maar beter gegaan met de toneelgroep, wat leidde tot een voorlopig hoogtepunt bij het 60-jarig bestaan in 2016, toen ruim 1000 mensen naar de zes voorstellingen van 'Lang & Gelukkig' kwamen kijken. Momenteel komen er jaarlijks zo'n 700 bezoekers op de 4 voorstellingen in januari af."

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Streupers.

- Dorpskwis Horssen in Battle (op een zaterdag in april) was er in 2016 voor het eerst. Het evenement was direct al zo populair dat men in 2017 van het dorpshuis naar de sporthal is verhuisd i.v.m. de ruimte. En de inschrijving voor editie 2018, die om 19 november 2017 om 12.00 van start ging, was binnen 2 uur al volgeboekt! Er kunnen maximaal 50 teams van 4 tot 6 personen meedoen.

- Het HK Indrinkfestival is een jaarlijks event dat door 5 vrienden georganiseerd wordt tijdens de jaarlijkse Kermis in Horssen (september).

- Horssen Aan De Kook (op een zaterdag eind oktober, in 2020 voor de 8e keer) is een zogeheten 'running diner'. Je schrijft je in als koppel en wordt door de organisatie gekoppeld aan andere dinergasten. Ieder koppel verzorgt op zijn eigen adres één gerecht. Dat kan zijn een voorgerecht, hoofdgerecht of het dessert. Van dat gerecht geniet je niet alleen maar samen met twee andere onbekende koppels. Na ieder gerecht ga je volgens een vooraf opgesteld schema naar een volgend adres voor het tweede en daarna een derde gerecht. En ook hier weer met andere koppels. Daarna sluiten ze af met een feest.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dierenpark Horssen aan de Bogerd is aangelegd in de jaren zeventig en wordt door vrijwilligers onderhouden. In 2016 en 2017 is het dierenpark grondig gerenoveerd, dankzij de enorme inzet van vele vrijwilligers, gesteund door de gemeente Druten en andere lokale sponsoren. Een geweldig park, voorzien van een nieuw nachtverblijf voor de dieren, een poedelplaats, een nieuwe omheining en natuurlijk het belangrijkste; leuke en lieve dieren, zoals alpaca’s, varkens, geiten, kippen, eenden, cavia's en konijnen. Ook is het terrein ca. 60 cm opgehoogd omdat het in een kom lag, waardoor er regelmatig water bleef staan. In september 2017 is het dierenpark feestelijk heropend. Voorlopig mogen de dieren niet worden gevoerd, omdat bijvoorbeeld de alpaca's absoluut geen brood mogen. De intentie is om een voerautomaat te plaatsen, met voer dat wel voor deze dieren geschikt is.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Horssen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Horssen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis en zalencentrum De Horst biedt onderdak aan het florerende verenigingsleven in Horssen. Daarnaast is het een prima gelegenheid voor het houden van feesten, partijen, vergaderingen en evenementen. De Horst beschikt over een grote foyer, zalen en een sporthal. Deze sporthal is ook geschikt voor evenementen. Gedurende de week zijn er veel activiteiten van de verenigingen. Daarnaast zijn er in het weekend regelmatig culturele voorstellingen en feesten. Het dorpshuis is in 2017 doorgedrongen tot de finale van de verkiezing (Gelders) Dorpshuis van het Jaar en is daar uiteindelijk 2e geworden.

- Onderwijs: - Basisschool De Octopus staat sinds 1980 op deze plek in Horssen. Daarvoor was de naam van de school Heilige Sint Antonius Abt. Dat schoolgebouw stond aan de Rijdt. De huidige naam van de school is bedacht door een ouder. De naam verwijst naar de blauwe kleur van het gebouw en het feit dat de school uit 8 lokalen bestaat. De school wordt bezocht door ca. 130 leerlingen, welk aantal de komende jaren licht zal afnemen.

- Muziek: - Slagwerkgroep Excelsior is ontstaan uit een samenwerking en vervolgens fusie tussen de toenmalige drumbands Excelsior Deest en Excelsior Horssen. Beide drumbands hadden reeds een lange geschiedenis. Echter door terugloop van het ledenaantal is destijds toenadering tot elkaar gezocht. Dit resulteerde uiteindelijk in een samenwerking en vervolgens samengaan. Sinds 2005 is de muzikale leiding in handen van instructeur John Derks. Onder zijn leiding is een stormachtige ontwikkeling in gang gezet. Elke donderdagavond wordt er hard en enthousiast gestudeerd aan een uitdagend repertoire.

Parallel hiermee verloopt de uitbreiding van het aanwezige instrumentarium. In de laatste jaren zijn onder meer een nieuwe concert bassdrum, een xylofoon, gong, nieuwe bongo's en een marimba aangeschaft. Daarnaast is de complete snaredrum-sectie, alsmede de tenordrum-sectie gereviseerd. De slagwerkgroep is inmiddels uitgegroeid tot een 18-koppige, jonge groep talentvolle slagwerkers. Allen zijn in het bezit van een of meerdere muziekdiploma's op zowel ongestemd als gestemd slagwerk. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Ze bieden een allround slagwerkopleiding door professionele docenten. Een instrument leer je spelen door wekelijkse lessen, waarbij je het instrument te bruikleen krijgt. Ook worden er door het jaar heen verschillende leuke activiteiten georganiseerd.

- Sport: - De in 2011 opgerichte voetbalvereniging AAC-Olympia is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen. - Ook Volleybalvereniging Atalante is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen.

- Zorg: - Zorghoeve Dagbesteding Landrust.

- Wonen: - Woningcorporatie De Kernen verhuurt in 35 kernen in de gemeenten Druten, Maasdriel, Neerijnen, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel in totaal 4.500 woningen. De Kernen mag volgens de nieuwe Woningwet geen nieuwbouw plegen buiten hun kernregio. Dat betekent dat zij haar woningbezit in Horssen (89 woningen) alleen mag beheren, maar niet mag uitbreiden. Daarom gaat de woonstichting hiervoor een ontheffingsverzoek indienen bij het Rijk. De gemeente Druten ondersteunt dit verzoek. De gemeente stelt dat De Kernen al 40 jaar actief is in dit dorp en er daardoor maatschappelijk is verankerd. Zonder de ontheffing heeft De Kernen onvoldoende mogelijkheden om het aanbod in het dorp af te stemmen op de veranderende vraag. (bron: omroep RN7, 17-11-2017)

Reactie toevoegen