Horssen

Plaats
Dorp
Druten
Land van Maas en Waal
Gelderland

Horssen. (2).jpg

Horssen in het voorjaar.

Horssen in het voorjaar.

Horssen. (3).jpg

Dorpsgezicht van het landelijke Horssen.

Dorpsgezicht van het landelijke Horssen.

Horssen..jpg

De Hervormde kerk in Horssen.

De Hervormde kerk in Horssen.

GL gemeente Horssen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Horssen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Horssen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Horssen

Terug naar boven

Status

- Horssen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Druten. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Horssen.

- Onder het dorp Horssen vallen ook de buurtschappen Molenhoek en Neersteind.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Horssen ligt Z van het dorp Druten, ZW van het dorp Afferden, WNW van het dorp Bergharen, NW van de stad Batenburg, NO van het dorp Appeltern en ONO van het dorp Altforst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente en het dorp Horssen 134 huizen met 813 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kasteel Horssen is in 1869 gesloopt. Er zijn geen tekeningen van het kasteel bewaard gebleven. Waar het precies heeft gestaan was tot voor kort onbekend. In 2012 is met grondradar aangetoond waar het kasteel heeft gestaan.

- Geschiedenis van Horssen (even naar onderen scrollen tot je bij het deel over dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Horssen heeft 10 rijksmonumenten.

- Horssen heeft 23 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Streupers.

- Dorpskwis Horssen in Battle (op een zaterdag in april) was er in 2016 voor het eerst. Het evenement was direct al zo populair dat men in 2017 van het dorpshuis naar de sporthal is verhuisd i.v.m. de ruimte. En de inschrijving voor editie 2018, die om 19 november 2017 om 12.00 van start ging, was binnen 2 uur al volgeboekt! Er kunnen maximaal 50 teams van 4 tot 6 personen meedoen.

- Het HK Indrinkfestival is een jaarlijks event dat door 5 vrienden georganiseerd wordt tijdens de jaarlijkse Kermis in Horssen (september).

- Horssen Aan De Kook (op een zaterdag eind oktober, in 2018 voor de 6e keer) is een zogeheten 'running diner'. Je schrijft je in als koppel en wordt door de organisatie gekoppeld aan andere dinergasten. Ieder koppel verzorgt op zijn eigen adres één gerecht. Dat kan zijn een voorgerecht, hoofdgerecht of het dessert. Van dat gerecht geniet je niet alleen maar samen met twee andere onbekende koppels. Na ieder gerecht ga je volgens een vooraf opgesteld schema naar een volgend adres voor het tweede en daarna een derde gerecht. En ook hier weer met andere koppels. Daarna sluiten ze af met een feest.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dierenpark Horssen aan de Bogerd is aangelegd in de jaren zeventig en wordt door vrijwilligers onderhouden. In 2016 en 2017 is het dierenpark grondig gerenoveerd, dankzij de enorme inzet van vele vrijwilligers, gesteund door de gemeente Druten en andere lokale sponsoren. Een geweldig park, voorzien van een nieuw nachtverblijf voor de dieren, een poedelplaats, een nieuwe omheining en natuurlijk het belangrijkste; leuke en lieve dieren, zoals alpaca’s, varkens, geiten, kippen, eenden, cavia's en konijnen. Ook is het terrein ca. 60 cm opgehoogd omdat het in een kom lag, waardoor er regelmatig water bleef staan. In september 2017 is het dierenpark feestelijk heropend. Voorlopig mogen de dieren niet worden gevoerd, omdat bijvoorbeeld de alpaca's absoluut geen brood mogen. De intentie is om een voerautomaat te plaatsen, met voer dat wel voor deze dieren geschikt is.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis en zalencentrum De Horst biedt onderdak aan het florerende verenigingsleven in Horssen. Daarnaast is het een prima gelegenheid voor het houden van feesten, partijen, vergaderingen en evenementen. De Horst beschikt over een grote foyer, zalen en een sporthal. Deze sporthal is ook geschikt voor evenementen. Gedurende de week zijn er veel activiteiten van de verenigingen. Daarnaast zijn er in het weekend regelmatig culturele voorstellingen en feesten. Het dorpshuis is in 2017 doorgedrongen tot de finale van de verkiezing (Gelders) Dorpshuis van het Jaar en is daar uiteindelijk 2e geworden.

- Onderwijs: - Basisschool De Octopus staat sinds 1980 op deze plek in Horssen. Daarvoor was de naam van de school Heilige Sint Antonius Abt. Dat schoolgebouw stond aan de Rijdt. De huidige naam van de school is bedacht door een ouder. De naam verwijst naar de blauwe kleur van het gebouw en het feit dat de school uit 8 lokalen bestaat. De school wordt bezocht door ca. 130 leerlingen, welk aantal de komende jaren licht zal afnemen.

- Sport: - De in 2011 opgerichte voetbalvereniging AAC-Olympia is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen. - Ook Volleybalvereniging Atalante is er voor de dorpen Altforst, Appeltern en Horssen.

- Zorg: - Zorghoeve Dagbesteding Landrust.

Reactie toevoegen