Hagoort

Plaats
Buurtschap
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

gemeente_drongelen_haagoort_gansoijen_en_doeveren_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Hagoort

Terug naar boven

Status

- Hagoort is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 31-7-1908 gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren. Per 1-8-1908 naamswijziging in gemeente Drongelen, per 1-5-1923 over naar gemeente Eethen, in 1973 over naar gemeente Aalburg, in 2019 over naar gemeente Altena.

- De locatie van en rond het huidige gemaal en een gebied O daarvan viel voor ca. 1920 onder de gemeente Capelle, en is rond dat jaar door een grenscorrectie overgegaan naar de toenmalige gemeente Drongelen.

- De plaatsnaam verdwijnt rond 1970 van de kaarten. Ten onrechte, want de bebouwing is er nog gewoon, dus is het ook nog altijd een buurtschap (en daarmee een woonplaats en een plaatsnaam).

- De buurtschap Hagoort valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Drongelen. Een pand, Meeuwensedijk 12, valt onder het dorpsgebied van Meeuwen (ook voor het postadres). Vroeger, tot 1-5-1923, viel ook deze locatie onder de toenmalige gemeente Drongelen.

- De buurtschap Hagoort heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Begin 19e eeuw Haag Oort, 1840 Hagoort, ca. 1920 Haagoord.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hagoort ligt rond de gelijknamige weg, rond het gedeelte van de Waarderweg rond en ZO van het kruispunt met de wegen Hagoort en Meeuwensedijk en rond het kruispunt van de wegen Hagoort, Matersteeg en Eindsestraat, ligt W van Drongelen en ZO van Meeuwen en grenst in het Z aan de Bergsche Maas. (1) stelt dat het 'dorp' door de aanleg van de Bergsche Maas, eind 19e eeuw, verdwenen zou zijn. Ten eerste is dit nooit een dorp geweest, en ten tweede is de Bergsche Maas Z langs de buurtschap heen gegraven, dus volgens ons zijn er voor de aanleg van deze waterloop niet of anders nauwelijks panden van deze buurtschap verdwenen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hagoort 2 huizen met 8 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal Hagoort. - Filmpje van het gemaal in actie tijdens hoogwater in de polder.

Reactie toevoegen