Driezum

Plaats
Dorp
Dantumadiel
Fryslân

driezum_collage.jpg

Driezum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Driezum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Driezum..JPG

Mooi Driezum.

Mooi Driezum.

Driezum.JPG

De Hervormde kerk van Driezum.

De Hervormde kerk van Driezum.

Driezum (2).JPG

Driezum. De poort van de kerk uit 1713.

Driezum. De poort van de kerk uit 1713.

Driezum

Terug naar boven

Status

- Driezum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel.

- De buurdorpen Driezum en Wâlterswâld werken op veel gebieden samen. Zo zijn er diverse gezamenlijke evenementen en verenigingen.

- Onder het dorp Driezum valt ook de buurtschap Eastwâld.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Driesum. Overigens is de plaatsnaam sinds 2009 officieel Friestalig.

Oudere vermeldingen
1486-1487 Dresem, 1786 Driezum.

Naamsverklaring
Als verklaring wordt wel heem 'woonplaats, woning' van de persoon Dries (ontstaan uit Andreas) gegeven. Een christelijke naam in combinatie met heem is in Fryslân echter uitzonderlijk: christelijke voornamen zijn hier pas in gebruik gekomen na de productieve periode van heem (5e tot 10e eeuw). Een andere verklaring knoopt aan bij dries 'onbebouwd stuk land, tijdelijk braakliggend land', maar men zou verwachten dat de Friese vorm dan met t zou beginnen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Driezum ligt ZO van Dokkum, NW van Kollum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Driezum 129 huizen met 640 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Driezum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driezum heeft 5 rijksmonumenten.

- Rinsma State was van 1971 tot 1999 het gemeentehuis van de gemeente Dantumadiel. Het bijbehorende 15 ha grote landgoed is grotendeels publiek toegankelijk. Het landgoed is eigendom van de fa. Rinsma Invest van Auke en Walentina Boskma. In 2017 hebben zij ook landgoed Stania State in Oentsjerk aangekocht.

- In 2018 zijn bij ca. 50 huizen, kerken en andere bezienswaardige plekken in Walterswâld en Driezum bordjes geplaatst met daarop een stukje over de geschiedenis van het desbetreffende object. De bordjes maken deel uit van een door de Dorpsbelangen uit te zetten historische fiets- en wandeltocht. Het is natuurlijk bedoeld voor toeristen maar ook voor de inwoners, om de kennis over hun eigen dorp te vergroten en ze bewuster te maken van de bijzonderheden in hun dorp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ringrijden (op een zaterdag in juli).

- De Paardendagen Driezum - Wâlterswâld - Damwâld (weekend eind juli) trekken elk jaar duizenden bezoekers. Op vrijdag komen 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit het hele land hier naartoe om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Een unieke menwedstrijd waar 11 fraai aangeklede hindernissen in deze 3 dorpen, gelegen in de mooie Friese Wouden, de basis vormen voor het Kampioenschap. Op zaterdag is traditiegetrouw de Boerendag te Wâlterswâld. Het programma van de Boerendag is zeer gevarieerd met vele attracties voor jong en ouder; Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun, Boerenmarkt, Kinderplein, oude ambachten, oldtimers, theater, muziek, demo’s en een diversiteit van Paardenkrachten op het terrein en tijdens de Paardenkrachtenshow. Hier worden ook de jaarlijkse Rundveekeuring van Noord-Friesland en de provinciale Geitenkeuring van Fryslân gehouden.

- De Kennedymars Driezum - Wâlterswâld (weekend eind augustus) omvat onder meer een nachtmars, een dagmars en een juniormars.

- De Lampex Dantumadiel (= Lytse AMPfibische EXpeditie) (weekend in september) is een ‘lichte’ variant op de Wampex*. De Wampex was een traditie van het Engelse leger waarbij jonge rekruten een weekend lang taken kregen in, op, over, onder en met water. De Lampex is een evenement in en om Driezum-Wâlterswâld waarbij ca. 50 teams met in totaal ca. 300 deelnemers, die uit de hele provincie komen, opdrachten krijgen rondom het water en met survival-elementen. Er wordt ’s avonds en ‘s nachts gelopen. Geplaveide wegen worden gemeden, moeilijk begaanbaar terrein moet worden bedwongen, bruggen ontbreken en soms is een kompas het enige houvast. De route die men moet lopen is een soort puzzeltocht van 10 tot 15 kilometer met diverse, uitdagende hindernissen. Daarnaast zijn er onder andere windrichting routes en volgroutes.
* Een jaarlijkse Wampex wordt op diverse andere plekken in Groningen, Fryslân en Drenthe georganiseerd. Tik deze term in in de zoekfunctie om te zien welke dat zijn.

Sinds 2013 is er ook ieder jaar de Kinderlampex of Lytse Lampex, een survivaltocht op de dag na de Lampex; een korte route met veel survival-elementen en leuke spelletjes, voor alle kinderen in de Friese Wouden. Deelnemen aan de Kinderlampex is helemaal gratis!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Driezum.

- Nieuws: - De 5x per jaar verschijnende Dorpskrant Driezum - Wâlterswâld is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Onderwijs: - Basisschool Driezum.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior.

- Sport: - Voetbalvereniging VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Driezum alg. en - idem kerk.

Reactie toevoegen