Driezum-Wâlterswâld

Plaats
Dorp
Dantumadiel
Fryslân

driezum_collage.jpg

Driezum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Driezum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Driezum..JPG

Mooi Driezum

Mooi Driezum

Driezum.JPG

De Hervormde kerk van Driezum

De Hervormde kerk van Driezum

Driezum (2).JPG

Driezum, poort van de kerk uit 1713

Driezum, poort van de kerk uit 1713

walterswald_collage.jpg

Wâlterswâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Wâlterswâld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

walterswald_1.jpg

Dorpsgezicht van Wâlterswâld

Dorpsgezicht van Wâlterswâld

walterswald_2.jpg

Wâldhiem bij Wâlterswâld

Wâldhiem bij Wâlterswâld

Driezum-Wâlterswâld

Terug naar boven

Status

- Driezum-Wâlterswâld is een tweelingdorp* in de provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel.

* De buurdorpen Driezum en Wâlterswâld werken op veel gebieden samen. Zo zijn er vele gezamenlijke evenementen en verenigingen. Ze worden dan ook als 'tweelingdorp' Driezum-Wâlterswâld beschouwd (veel lokale verenigingen e.a. instellingen hanteren ook deze naam). Omdat de dorpen zoveel gemeenschappelijks hebben en de tweelingnaam zo ingeburgerd is, hebben wij er er ook één gezamenlijke pagina voor aangemaakt. Officieel, d.w.z. voor bijv. het postcodeboek, de gemeentelijke basisregistraties BAG en de plaatsnaamborden, zijn het nog wel aparte dorpen. Overigens komt dit soort situaties vaker voor in ons land, door het hele land maar vooral in Fryslân.

- Onder het dorp Driezum valt ook de buurtschap Eastwâld.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Driezum: Driesum. Wâlterswâld: Wouterswoude. Overigens zijn de plaatsnamen in de gemeente Dantumadiel - evenals de gemeentenaam - sinds 2009 officieel Friestalig.

Oudere vermeldingen
Driezum: 1486-1487 Dresem, 1786 Driezum.

Naamsverklaring
Driezum: Als verklaring wordt wel heem 'woonplaats, woning' van de persoon Dries (ontstaan uit Andreas) gegeven. Een christelijke naam in combinatie met heem is in Fryslân echter uitzonderlijk: christelijke voornamen zijn hier pas in gebruik gekomen na de productieve periode van heem (5e tot 10e eeuw). Een andere verklaring knoopt aan bij dries 'onbebouwd stuk land, tijdelijk braakliggend land', maar men zou verwachten dat de Friese vorm dan met t zou beginnen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Driezum-Wâlterswâld ligt ZO van Dokkum, NW van Kollum.

Bijzonder - het komt vaker voor in ons land, maar is ook weer niet alledaags - is dat het dorp Wâlterswâld twee los van elkaar gelegen kernen en bebouwde kommen heeft, nl. Wâlterswâld-Zuid rond de Foarwei tussen Driezum in het O en Dâmwâld in het W, en Wâlterswâld-Noord rond de Achterwei die parallel N van de Foarwei loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Driezum 129 huizen met 640 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners. Dat geldt ook voor Wâlterswâld. Gezamenlijk hebben ze als tweelingsdorp dus ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Driezum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Wâlterswâld.

- Iepenbiere Basisskoalle IBS Driezum heeft wegens de dalende leerlingenaantallen na afloop van schooljaar 2014-2015, toen er nog maar ca. 20 leerlingen waren, de deuren moeten sluiten. Het dorp heeft sindsdien geen school meer. De leerlingen uit dit dorp gaan sindsdien naar de openbare lagere school in Damwâld en naar de twee christelijke basisscholen in Walterswâld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driezum heeft 5 rijksmonumenten.

- Wâlterswâld heeft 4 rijksmonumenten (boven de lijst onder de link staat het getal 6, maar wij zien er maar 4 in de lijst staan).

- In 2017 is in de kerk van Driezum het graf van edelman Feije van Goslingha teruggevonden. Hij overleed in 1552. In de kerk is een nieuwe vloer gelegd en daarbij kwamen twee graven tevoorschijn die niet op papier stonden. Die van Van Goslingha en een graf voor zijn zoontje Pieter. In de omgeving van dit dorp stonden ooit vele staten (adellijke landhuizen) waardoor er veel families van adel aan het dorp verbonden zijn. De stenen zijn in de nieuwe vloer zichtbaar gemaakt. (bron en voor nadere informatie zie de reportage op Omrop Fryslân, 30-8-2017)

- Rinsma State in Driezum was van 1971 tot 1999 het gemeentehuis van de gemeente Dantumadiel. Het bijbehorende 15 ha grote landgoed is grotendeels publiek toegankelijk. Het landgoed is eigendom van de fa. Rinsma Invest van Auke en Walentina Boskma. In 2017 hebben zij ook landgoed Stania State in Oentsjerk aangekocht.

- In 2018 zijn bij ca. 50 huizen, kerken en andere bezienswaardige plekken in Driezum-Walterswâld bordjes geplaatst met daarop een stukje over de geschiedenis van het desbetreffende object. De bordjes maken deel uit van een door de Dorpsbelangen uit te zetten historische fiets- en wandeltocht. Het is natuurlijk bedoeld voor toeristen maar ook voor de inwoners, om de kennis over hun eigen dorp te vergroten en ze bewuster te maken van de bijzonderheden in hun dorp.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Sportdriewo organiseert sinds 2014 voornamelijk wandelevenementen en mountainbiketochten in de omgeving van Driezum-Wâlterswâld. In het voorjaar organiseren ze de Avond4daagse, in juli de MTB-zomereditie tijdens de Paardendagen, in het najaar de Kennedymars Fryslân met allerlei afstanden van 80 tot 8 kilometer, en in november de MTB-herfsteditie.

- Ringrijden (op een zaterdag in juli).

- De Paardendagen Driezum-Wâlterswâld (weekend eind juli) trekken elk jaar duizenden bezoekers. Op vrijdag komen 150 aanspanningen plus honderden pony’s en paarden uit het hele land hier naartoe om deel te nemen aan het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon. Een unieke menwedstrijd waar 11 fraai aangeklede hindernissen in deze 3 dorpen, gelegen in de mooie Friese Wouden, de basis vormen voor het Kampioenschap. Op zaterdag is traditiegetrouw de Boerendag te Wâlterswâld. Het programma van de Boerendag is zeer gevarieerd met vele attracties voor jong en ouder; Open Frysk Kampioenschap Friese Stabij en Wetterhoun, Boerenmarkt, Kinderplein, oude ambachten, oldtimers, theater, muziek, demo’s en een diversiteit van Paardenkrachten op het terrein en tijdens de Paardenkrachtenshow. Hier worden ook de jaarlijkse Rundveekeuring van Noord-Friesland en de provinciale Geitenkeuring van Fryslân gehouden.

- Wandelweekend (eind augustus) met de Kennedymars Fryslân, de Nachtmarsen, de Culturele Wandeltocht en de Juniormars. Vanaf 1 maart kun je je inschrijven.

- De Lampex Dantumadiel (= Lytse AMPfibische EXpeditie) (weekend in september) is een ‘lichte’ variant op de Wampex*. De Wampex was een traditie van het Engelse leger waarbij jonge rekruten een weekend lang taken kregen in, op, over, onder en met water. De Lampex is een evenement in en om Driezum-Wâlterswâld waarbij ca. 50 teams met in totaal ca. 300 deelnemers, die uit de hele provincie komen, opdrachten krijgen rondom het water en met survival-elementen. Er wordt ’s avonds en ‘s nachts gelopen. Geplaveide wegen worden gemeden, moeilijk begaanbaar terrein moet worden bedwongen, bruggen ontbreken en soms is een kompas het enige houvast. De route die men moet lopen is een soort puzzeltocht van 10 tot 15 kilometer met diverse, uitdagende hindernissen. Daarnaast zijn er onder andere windrichting routes en volgroutes.
* Een jaarlijkse Wampex wordt op diverse andere plekken in Groningen, Fryslân en Drenthe georganiseerd. Tik deze term in in de zoekfunctie om te zien welke dat zijn.

Sinds 2013 is er ook ieder jaar de Kinderlampex of Lytse Lampex, een survivaltocht op de dag na de Lampex; een korte route met veel survival-elementen en leuke spelletjes, voor alle kinderen in de Friese Wouden. Deelnemen aan de Kinderlampex is helemaal gratis!

- Winterfair (op een zaterdag eind november).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Driezum. - Site van en over Wâlterswâld.

- Nieuws: - De 5x per jaar verschijnende Dorpskrant Driezum-Wâlterswâld is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Nije Warf staat in Wâlterswâld. "Vrijwilligers blijven nodig om het dorpshuis open te kunnen houden. Ook nu het dorpshuis beheerd wordt door een pachter, hopen wij te kunnen blijven rekenen op vrijwilligers. De pachter runt de bar en de keuken, de stichting zelf blijft verantwoordelijk voor alle andere zaken waaronder bijv. ook het onderhoud. Nu de financiële situatie steeds gezonder wordt en we dit graag zo willen houden, proberen we waar mogelijk de kosten laag te houden. Een van de manieren is het inzetten van vrijwilligers. Dus als vrijwilliger kun je je steentje bijdragen aan het behoud van het dorpshuis van en voor Driezum-Wâlterswâld. Ook het bestuur zit nog steeds met smart te wachten op vrijwilligers die ons komen versterken."

- Muziek: - "Muziekvereniging Excelsior Driezum-Wâlterswâld is een in 1903 opgerichte brassband, die uitkomt in de vierde divisie. Elke dinsdagavond repeteren we in Dorpshuis De Nije Warf. Wij verlenen onze medewerking aan diverse jaarlijks terugkerende dorpsactiviteiten zoals het dorpsfeest, de boerendag, de Kennedymars en de dodenherdenking. Excelsior is tevens bekend vanwege hun kerstconcert op kerstavond en de inmiddels legendarische concertenreeks met o.a. ‘POPmeetsBRASS’ en ‘Excelsior into the Movies’. Daarnaast doen we nog mee aan verschillende concoursen, festivals en de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Kortom een fanatieke vereniging met de ambitie om samen op een plezierige wijze op een zo hoog mogelijk niveau muziek te maken en mooie concerten te organiseren."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) is opgericht in 1965. "Het eerste elftal werd ingedeeld in de derde klasse van de toenmalige FVB. In het derde seizoen sleepte dit team het kampioenschap in de wacht. VIOD 1 moest daarna 35 jaar lang in de wachtkamer plaatsnemen voor zij een tweede kampioenschap kon vieren. Een jaar later volgde VIOD 2. Ook VIOD 2 wist daarna jarenlang geen bijzonder resultaat te boeken. In 1981 mocht eindelijk weer de kampioensvlag worden gehesen. Bij de jeugd kon voor het eerst in seizoen 1971/1972 een kampioen worden gehuldigd. Dit was het B pupillen elftal. De resultaten van het vrouwenvoetbal zijn, sinds haar intrede twintig jaar geleden, constanter. Binnen de afgelopen twee decennia zijn zowel de dames als meisjes gestaag gegroeid en behoren ondertussen tot de top in Fryslân. VIOD is als dorpsvereniging zeer succesvol geweest. Kampioenschappen op het veld en in de zaal, maar ook bekersuccessen hebben de vereniging een bepaalde status gegeven, die ook verwachtingen scheppen voor de toekomst."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Driezum alg. en - idem kerk. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wâlterswâld kerk.

Reactie toevoegen