Beemte-Broekland

Plaats
Buurtschap
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

Beemte-Broekland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Bosgraaf.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Beemte-Broekland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Beemte-Broekland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Beemte-Broekland.

Terug naar boven

Status

- Beemte-Broekland is een 'tweelingbuurtschap' in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn.

- Beemte-Broekland bestaat, zoals de naam al suggereert, uit de buurtschappen Beemte en Broekland. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Etten en Leur (het huidige Etten-Leur), zijn Beemte en Broekland niet echt aan elkaar gegroeid en zijn het geografisch gezien eigenlijk nog steeds 2 aparte buurtschappen. Maar kennelijk heeft de gemeente Apeldoorn toch aanleiding gezien ze formeel tot 1 'woonplaats' Beemte-Broekland te benoemen in het postcodeboek en in de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

- Ter plekke staan nog wel plaatsnaamborden met de naam Beemte. Broekland heeft bij ons weten geen plaatsnaamborden.

- Overigens zou je Beemte ook als dorp kunnen beschouwen omdat het een kerk en een zekere mate van kern heeft, maar ter plekke benoemt men zich als buurtschap.

- Al met al een soortgelijke oneenduidige situatie dus als bij de W van Beemte-Broekland gelegen en in veel opzichten vergelijkbare 'tweelingbuurtschap' Wenum-Wiesel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Beemte: 1730 Beemter Veltjen, 1840 Beemte.
Broekland: 1840 Broekland.
Naamsverklaring
Beemte: het Middelnederlandse beemt betekent 'weiland'.(1)
Broekland: broeklanden waren oorspronkelijk drassige, moerassige stukken land. Door afwatering aan te brengen (in dit geval de Wetering) werd het mogelijk het land in cultuur te brengen.

Terug naar boven

Ligging

Beemte en Broekland liggen direct NO van Apeldoorn, O van Wenum en Wiesel, tussen Kanaal Noord in het W en de A50 in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Beemte 44 huizen met 281 inwoners en Broekland 37 huizen met 278 inwoners. Gezamenlijk dus 81 huizen met 559 inwoners.

- Tegenwoordig hebben Beemte en Broekland samen inclusief de hieronder vallende buitengebieden ca. 400 huizen met ruim 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Landbouwontwikkelingsgebied Beemte-Vaassen
De provincie Gelderland heeft een gebied tussen Beemte en Vaassen aangewezen als Landbouwontwikkelingsgebied (LOG). In zo'n gebied is er ruimte voor intensieve veehouderijen om zich verder te ontwikkelen. Bestaande bedrijven hebben de mogelijkheid uit te breiden en nieuwe bedrijven kunnen zich er vestigen. Het LOG biedt ruimte aan agrarische bedrijven die niet terecht kunnen op andere locaties waar voorrang wordt gegeven aan natuurwaarden. Het LOG ligt oostelijk van de snelweg A50 ter hoogte van Vaassen. Het noordelijke deel van het gebied maakt deel uit van Vaassen, het zuidelijke deel betreft de buurtschap Broekland onder het dorpje Beemte vallend onder de gemeente tot Apeldoorn. Het wordt in het noorden begrensd door de Eeuwhorstweg, in het zuiden door de Broeklanderweg. In totaal is het gebied 420 hectare groot. Inmiddels is er een stichting Leefbaar LOG Beemte, die zich inzet voor de leefbaarheid van het gebied. Er komen acht locaties voor nieuwe intensieve veehouderijbedrijven (5 op grondgebied van de gemeente Epe en 3 op een perceel dat bij de gemeente Apeldoorn hoort. In de oorspronkelijke plannen waren in totaal 15 bedrijven gepland). Die beslaan elk drie hectare, waarvan 60 procent bebouwd mag worden. Bestaande bedrijven in het LOG mogen groeien tot 1,5 hectare. Nadere informatie over het LOG Beemte-Vaassen vindt u op de site van de gemeente Apeldoorn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beemte Broekland heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De protestantse (voorheen hervormde) Wilhelminakerk aan de Beemterweg 7 te Beemte dateert uit 1937. Het orgel uit 1872 is een rijksmonument en om een aantal redenen van nationaal belang. Voor nadere informatie zie ook Wilhelminakerk te Beemte op Reliwiki.

- Gevelstenen in Beemte-Broekland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjefeest (weekend in augustus).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis Ons Huus.

- Sportvereniging DIO.

- Zorgboerderij Kraam90.

 

Reactie toevoegen