Teuge

Plaats
Dorp
Voorst
Veluwe
Gelderland

Teuge

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Bosgraaf.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Teuge.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Teuge.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Teuge.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Teuge (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Teuge is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

Terug naar boven

Ligging

Teuge ligt NO van Apeldoorn, W van Twello.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Teuge 37 huizen met 537 inwoners. Dat is met gemiddeld ca. 14 mensen in 1 huis ook voor die tijd uitzonderlijk veel. Het gemiddelde was in die tijd 6 tot 10 mensen in 1 huis.

- Tegenwoordig heeft Teuge ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Teuge is vooral bekend van de in 1935 opgerichte Luchthaven Teuge, het enige burgervliegveld van de provincie Gelderland, tegenwoordig Teuge International Airport geheten. Artikel over de geschiedenis van Luchthaven Teuge in Trouw, 17-12-2010.

De Duitse bezetter zorgde in de Tweede Wereldoorlog voor een groei van het toen nog kleinere dorpje Teuge. Vlakbij het dorpje verrezen hallen waarin vliegtuigmotoren en mogelijk delen voor V1- en V2-raketten werden geassembleerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd een mobilisatiecomplex bij vliegveld Teuge gemaakt. Aan de grasbaan van het vliegveld vestigden zich in de jaren zestig de eerste vliegscholen. Na de verharding van de toen 720 meter lange baan in 1979 kwamen meer luchtvaartbedrijven naar Teuge.

Teuge ving aanvankelijk ook inwoners van de Molukken op in de eerste periode nadat zij naar Nederland waren gekomen (jaren vijftig). Die woonden in een kamp bij het dorp. De rijtjeshuizen van de luchtvaartpionierwijk werden speciaal voor hen gebouwd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Dorpsvisie Teuge schetst de door de dorpelingen wenselijk geachte ontwikkelingen voor het dorp in de komende jaren.

- Op het noordelijk deel van voormalig MOB-complex Kamp Teuge komt een wijkje in een groene omgeving met uiteindelijk in totaal 85 woningen. Van 2015 tot 2020 kunnen er maximaal 40 huizen worden gebouwd. De rest volgt daarna.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Teuge heeft 2 rijksmonumenten.

- Teuge heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- In de hervormde Rehobothkerk is tegenwoordig een reisbureau gevestigd. De Teugenaren kerken nu in Twello.

- Het voormalige Duitse manschappengebouw uit de Tweede Wereldoorlog is tegenwoordig een hotel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Grote Wetering
Een natuurvriendelijke oever verfraait sinds 2011 de Grote Wetering in Teuge. Dat is gebeurd in het kader van het project 'Stapstenen en ecologische verbindingszone Grote en Kleine Wetering'. De natuurvriendelijke oever bevindt zich tussen de Bottenhoekseweg en de Holthoevensestraat. Het waterschap heeft de bestaande oever vergraven. Hierdoor is een strook met ondiep water ontstaan. Daarbij is het grootste deel van de aanwezige bomen en struiken op het bosperceel verwijderd. De Grote Wetering is een watergang die aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water moet voldoen. Dit houdt in: zorgen voor schone wateren en werken aan de ecologische doelstelling om het leven van dieren en planten in en om de wateren te bevorderen. Daarnaast is de aanleg een opgave uit het Waterbeheersplan 2010-2015. (bron: Waterschap Veluwe, 25-2-2011)

Terug naar boven

Links

- Site van en over Teuge.

- Dorpskrant Teugje Nieuws (verschijnt 5x per jaar huis aan huis in Teuge en buurdorp De Vecht en omgeving) is via de link ook online te lezen (ook oudere edities).

- Het kleine dorp Teuge heeft 2 (chr.) basisscholen: basisschool De Zaaier en de Eben Haëzerschool.

 

Reactie toevoegen