Kathoek

Plaats
Buurtschap
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Kathoek

Terug naar boven

Status

- Kathoek is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 1811 gemeente Oudendijk, in 1812 over naar gemeente Beets, per 1-5-1817 over naar de weer afgesplitste gemeente Oudendijk, omstreeks 1950, door middel van een grenscorrectie, deels over naar gemeente Avenhorn, in 1979 in zijn geheel over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- De buurtschap Kathoek valt deels onder het dorp Avenhorn, deels onder het dorp Grosthuizen. Het deel van de buurtschap dat onder het dorp Avenhorn valt, valt ook voor de postadressen daaronder, maar omdat het dorp Grosthuizen in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel dat dorp als het deel van de buurtschap dat onder Grosthuizen valt, voor de postadressen eveneens 'in' Avenhorn.

- De buurtschap Kathoek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1745 Cathoeck, 1840 Kathoek.

Naamsverklaring
Bevat het vaak moeilijk te duiden element kat, dat veelvuldig voorkomt als eerste lid, vooral bij aan water gelegen plaatsen. Hier misschien 'hoekje waarop katten rondzwerven', als geringschattende benaming voor een afgelegen hoek land? Zie ook Katham (die onder de link wordt beschreven bij de nabijgelegen plaats Katwoude).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kathoek ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt rond de N243 (de Provincialeweg), direct Z van het dorp Avenhorn, direct W van het dorp Grosthuizen, ZZO van het dorp De Goorn, NNW van het dorp Oudendijk, ZW van het dorp Berkhout en WZW van het dorp Scharwoude.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kathoek* 7 huizen met 48 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.
* Die in dat jaar alleen - apart - wordt vermeld onder de gemeente Oudendijk, dus niet onder de gemeente Grosthuizen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kathoek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van de buurtschap Kathoek. Bijzonder is dat naast de oude ansicht of foto ook een foto van de actuele situatie is geplaatst.

- Nog een pagina met oude foto's en ansichtkaarten van de Kathoek.

Reactie toevoegen