Wagenborgen

Plaats
Dorp
Delfzijl
Groningen

Wagenborn..jpg

De Petruskerk in Wagenborgen

De Petruskerk in Wagenborgen

Wagenborgen

Terug naar boven

Status

- Wagenborgen is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Delfzijl. T/m 1989 gemeente Termunten.

- Onder het dorp Wagenborgen vallen ook de buurtschappen Kopaf (deels), Scheve Klap (of: De Leegte; grotendeels) en Zomerdijk (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wagenborgen grenst in het W aan Siddeburen, in het NW aan Tjuchem en Meedhuizen, in het N aan buitengebied van Farmsum, in het NO aan buitengebied van Borgsweer en aan Woldendorp, in het O aan het Hondhalstermeer en Nieuwolda en in het Z aan buitengebied van Nieuw Scheemda, en ligt ONO van Hellum, Schildwolde en Slochteren, ZO van Appingedam, Z van Farmsum en Delfzijl, ZW van Borgsweer, Termunterzijl en Termunten, NW van 't Waar en Midwolda, NNW van Nieuw Scheemda en Scheemda en NNO van Noordbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wagenborgen 104 huizen met 630 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 730 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gereformeerde Kerk.

- Petruskerk.

- Begraafplaatsen van Groot Bronswijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Proostmeerloop (op een zaterdag begin september, in 2018 voor de 16e keer) is een route van 5 km door Wagenborgen en langs het Proostmeer. De Kidsrun heeft een eigen parcours. Tijdens de loop van zowel de Kidsrun als de trim- en wedstrijdloop worden de lopers naast de toejuichingen van het publiek ook begeleid door een dansgroep en een live band.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wagenborgen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Dorpskrant Op de Hoogte is via de link ook online te lezen. - Nieuws van Dorpskrant Op de Hoogte op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Wagenborgen.

- Dorpshuis: - Het dorp Wagenborgen kocht via het Wagenborger Investeringsfonds (WIF) een leegstaand pand van de voormalige Rabobank en stelde het gebouw beschikbaar als 'steunstee' de Steunhörn. Vanuit dit pand doet het Vrijwilligersnetwerk zijn werk. Daarnaast is er een boekspot en zijn er vergadermogelijkheden voor instanties als Dorpsbelangen. Bovenal is het een ontmoetingsplek voor inwoners van Wagenborgen.

- Onderwijs: - Samenwerkingsschool OBS De Waarborg / CBS De Blinke is per 1 augustus 2016 gefuseerd tot Basisschool De Kronkelaar.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wagenborgen en - idem Groot Bronswijk.

Reactie toevoegen