Kopaf

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta Oldambt
Groningen

Kopaf

Terug naar boven

Status

- Kopaf is een buurtschap in de provincie Groningen, in deels gemeente Eemsdelta (t/m 1989 gemeente Termunten. In 1990 over naar gemeente Delfzijl, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta), en deels gemeente Oldambt (t/m 1989 Nieuwolda. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt).

- De buurtschap Kopaf valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Wagenborgen, deels onder het dorp Nieuwolda.

- De buurtschap Kopaf heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1867 De Groenweide of Kopaf.

Naamsverklaring
"Huis- en buurtnaam, mogelijk refererend aan een plaats waar iemand letterlijk zijn hoofd verloor. Het synoniem Halsaf is een volksnaam voor het adellijk huis Babberich bij 's-Heerenberg. In Bemmel, Elst en Maurik komt Halsaf ook als toponiem voor. Deze namen kunnen behoren bij plaatsen waar doodvonnissen zijn voltrokken. Een stadspoort in Buren heette de Keelafpoort. Vergelijk de zogeheten imperatieve plaatsnamen Pasop en Valom."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kopaf ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt direct NO en direct N van het Hondshalstermeer, O van het dorp Wagenborgen, NNW van het dorp Nieuwolda, N van de dorpen 't Waar en Nieuw Scheemda, ZO van het dorp Meedhuizen en WZW van het dorp Woldendorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kopaf omvat een handvol huizen, met ca. 20 inwoners.

Reactie toevoegen