Voorburg

Plaats
Dorp
Leidschendam-Voorburg
Haaglanden
Zuid-Holland

Voorburg

Terug naar boven

Status

- Voorburg is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden, gemeente Leidschendam-Voorburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Wapen van de voormalige gemeente Voorburg.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Voorburg ligt Z en O van de stad Den Haag, NO van het dorp Rijswijk, N van de Haagse Vinex-wijk Ypenburg, NW van het dorp Nootdorp en de Haagse Vinex-wijk Leidschenveen, ZW van het dorp Leidschendam, WZW van het dorp Stompwijk en Z van het dorp Wassenaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Voorburg 278 huizen met 2.216 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp Voorburg ca. 17.000 huizen met ca. 41.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Voorburg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Voorburg heeft 77 rijksmonumenten.

- Voorburg heeft 142 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Vlieger.

- Oude Algemene Begraafplaats.

- Gevelstenen in Voorburg.

- Het is 1640. Constantijn Huygens is secretaris van stadhouder Frederik Hendrik en daarmee een van de hoofdrolspelers op het toneel van de Hollandse politiek. Om het drukke Haagse hofleven te ontwijken, laat Huygens naar eigen ontwerp de buitenplaats Hofwijck aanleggen aan de Vliet in Voorburg. Hier ontvangt hij zijn gasten en brengt hij zijn vrije tijd door met muziek, kunst, wetenschap en bovenal literatuur. Constantijn Huygens (1596-1687) is een van de grootste Nederlandse dichters van de 17e eeuw. In een van zijn bekendste gedichten, Hofwijck uit 1653, beschrijft Huygens zijn buitenplaats tot in detail.

Hofwijck is een van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Huis en tuin zijn aangelegd volgens de bouwprincipes van de Italiaanse renaissance: symmetrisch, met harmonieuze maatverhoudingen en een plattegrond die de vorm heeft van een menselijk lichaam. Hiervan bleef in de loop der tijden slechts het bovenlichaam bewaard, het onderlichaam ging verloren door de aanleg van het spoor. Wat behouden bleef, werd recent gerestaureerd en biedt nu weer dezelfde aanblik als in Huygens' tijd. In de historische vertrekken van het huis is Huygensmuseum Hofwijck gevestigd. Kunstwerken, boeken, meubilair en gebruiksvoorwerpen voeren u binnen in de fascinerende wereld van Constantijn Huygens en zijn kring. Ook maakt u kennis met zijn beroemde zoon Christiaan Huygens, de uitvinder van het slingeruurwerk en ontdekker van de ring om Saturnus. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven op Hofwijck door.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over opgravingen van een nederzetting uit de Romeinse tijd in Voorburg d.d. januari 2010.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Voorburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Voorburg RK.

Reactie toevoegen