Leidschendam-Voorburg

Gemeente
Leidschendam-Voorburg
Zuid-Holland

Leidschendam-Voorburg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Leidschendam-Voorburg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Leidschendam-Voorburg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Leidschendam-Voorburg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Leidschendam-Voorburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Leidschendam-Voorburg is een gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente Leidschendam-Voorburg is in 2002 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Leidschendam en Voorburg. Tot de gemeente behoren naast de gelijknamige kernen ook nog het dorp Stompwijk en de buurtschap Wilsveen.

- Wapen van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeenteLeidschendam-Voorburg.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De gemeentelijke bibliotheek heeft een eigen wiki aangemaakt, waarop u nadere informatie vindt over de geschiedenis van Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en Wilsveen.

- Museum Swaensteyn in Voorburg is gevestigd in een vroeg 19e-eeuws notarishuis. Het kleine intieme museum is gewijd aan de geschiedenis van Leidschendam en Voorburg: van de komst van de Romeinen tot de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Zo heeft het museum een kleine permanente expositie over het Forum Hadriani, een Romeinse stad die zich bevond op de plek waar nu Voorburg ligt. In de 19e-eeuwse stijlkamer de Mariannekamer vind je vele herinneringen aan Prinses Marianne (1810-1883), de mooie, sociaal bewogen, kunstminnende èn onconventionele dochter van Koning Willem III. Nadat zij haar echtgenoot, Prins Albert van Pruisen, had verlaten, koos zij Voorburg tot een van haar vaste verblijfplaatsen en kocht hier meerdere buitens. Kern van de collectie kunst wordt gevormd door werk van de Nieuwe Ploeg. De Nieuwe Ploeg was een artistieke werkgroep in Voorburg uit de jaren 1951-1959.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Reactie toevoegen