Velsen

Gemeente
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

NH gemeente Velsen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Velsen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Velsen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Velsen

Terug naar boven

Status

- Velsen is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente Velsen omvat de stad IJmuiden, de dorpen Driehuis, Santpoort (verdeeld in Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid), Velsen-Noord, Velsen-Zuid en Velserbroek en de buurtschap Hofgeest. Dit zijn in totaal 1 stad, 5 dorpen en 1 buurtschap.

- Wapen van de gemeente Velsen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Velsen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Velsen ligt aan de Noordzee en rond (de uitwatering van) het Noordzeekanaal en ligt N van de stad Haarlem en de dorpen Zandvoort, Bloemendaal en Spaarndam, NW van de stad Amsterdam, W van de stad Zaandam en de dorpen Koog aan de Zaan, Westzaan en Assendelft en Z van de stad Beverwijk en het dorp Heemskerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Velsen 213 huizen met 2.088 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 86/862 (= huizen/inwoners), het dorp Zandpoort 37/328 en de buurtschappen Jan Gijzenvaart 26/261, Breesaap 10/94, Hofgeest 12/125, Velserbosch 9/95, Velserduin 11/105, Tolsduin 7/66 en Hagelingerbuurt 15/152. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 26.800 huizen met ca. 67.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij de volgense instanties en sites:

- Historische Kring Velsen.

- Historisch Informatiepunt Bibliotheek Velsen.

- Museum Kennemerland is opgericht in 1931 als Kennemer Oudheidkamer, en is na eerder in andere locaties gevestigd te zijn geweest, sinds 1991 gehuisvest in het rijksmonumentale voormalige raadhuis van de gemeente Wijk aan Zee en Duin (Westerhoutplein 1). Sindsdien heeft het ook de huidige naam. Het museum is gespecialiseerd in de geschiedenis van Midden-Kennemerland, d.w.z. Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

- Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) is opgericht in 1930, heeft ruim 800 leden, en houdt zich bezig met de lokale geschiedenis van het grondgebied van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Het genootschap zet zich in om de geschiedenis van Midden-Kennemerland onder de aandacht te brengen en levend te houden. Dat doen ze onder andere door: lezingen en excursies; wekelijkse inloop op woensdag en donderdag in het Huis van Geschiedenis MIdden-Kennemerland in Beverwijk; uitgeven van historische publicaties, waaronder het jaarlijkse ledenbulletin met daarin artikelen over de regionale geschiedenis en drie keer per jaar een nieuwsbrief; het verzamelen van beeld- en kaartmateriaal; financiëel ondersteunen van Museum Kennemerland. Binnen het genootschap is een aantal werkgroepen actief, waaraan de leden kunnen deelnemen: Monumenten, Paleografie, Fotografie en Redactie.

- Lesbrief Noordzeekanaal.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de zogeheten Zuiderscheg, het gebied tussen A9, A22 en Noordzeekanaal, zijn plannen om een recreatiegebied genaamd Fun Valley te ontwikkelen. - Artikel over de plannen voor Fun Valley.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gevelstenen in Velsen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Recreatiegebied Spaarnwoude met o.a. informatieboerderij Zorgvrij.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Velsen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Velsen.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskranten De Jutter en De Hofgeest verschijnen op donderdag, onder de eerste naam in IJmuiden en Velsen-Noord, en onder de tweede naam in Velserbroek, Driehuis, Velsen-Zuid, Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord.

Reacties

(2)

Dag,
Ik zou graag willen weten of ik de afbeelding van gemeente Velsen rond 1870 zou kunnen bestellen.
Ik hoor graag of en zo ja hoe dit mogelijk is.
Mvg Petra

Dag Petra,
Ja dat kan. Er is een meneer die al deze kaarten op hoge resolutie heeft ingescand, en die je voor slechts €2,50 p.st. bij hem kunt bestellen. Je krijgt dan een .jpg en een .pdf. Alle informatie hierover vind je op zijn site http://atlas1868.nl/

Reactie toevoegen