Velsen-Zuid

Plaats
Dorp
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

velsen zuid engelmunduskerk anno 1150 [640x480].jpg

Velsen-Zuid, Engelmunduskerk anno 1150

Velsen-Zuid, Engelmunduskerk anno 1150

Velsen-Zuid

Terug naar boven

Status

- Velsen-Zuid is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Velsen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Velsen-Zuid ligt aan de Z oever van het Noordzeekanaal en ligt O van de stad IJmuiden, NO van het dorp Driehuis, N van het dorp Santpoort, NW van de dorpen Velserbroek en Spaarndam, Z van de stad Beverwijk en ZO van het dorp Velsen-Noord. O van de dorpskern lopen de A22 en de A9 en zijn de Z ingangen van de Velser- en de Wijkertunnel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 wordt het dorp Velsen-Zuid nog niet apart vermeld. Het maakt dan, samen met het tegenwoordige dorp Velsen-Noord, deel uit van het dorp Velsen, met 86 huizen met 862 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp Velsen-Zuid ca. 750 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Rond 1870 is het dorp Velsen 'doormidden gescheurd' tot de kernen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, door de aanleg van het Noordzeekanaal die midden door dit dorp kwam te lopen. Latere verbredingen van het Noordzeekanaal, met name in 1905, 1939, 1950, 1963 en 1969, zorgden ervoor dat nog meer stukken van het dorp werden afgeknabbeld en in de golven verdwenen. Er zijn zelfs plannen geweest om heel Velsen-Zuid af te breken en er een parkeerplaats van te maken. Gelukkig is dit door protesten van de inwoners niet doorgegaan. Inmiddels is het dorp een beschermd dorpsgezicht... - Reportage van journalist Ronald van den Boogaard over Velsen-Zuid in verleden en heden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velsen-Zuid heeft 63 rijksmonumenten.

- Velsen-Zuid heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Een monument met plattegrond verbeeldt de diverse 'amputaties' die het dorp in de loop der jaren, zoals beschreven bij Geschiedenis, heeft moeten ondergaan.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Beeckestijn is sinds 2011 in beheer bij Natuurmonumenten. Het parkbos blijft toegankelijk voor het publiek. De huidige situatie vormt het uitgangspunt voor de kwaliteit van het beheer. Het hoofdhuis van de buitenplaats heeft wel een nieuwe bestemming gekregen. Hierin is het Nationaal Podium voor Tuin- en LandschapsCultuur gevestigd. Het initiatief daartoe is genomen door de eigenaren Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser. In de koetshuizen zijn horecagelegenheden gerealiseerd.

- De in 1965 opgerichte Watersportvereniging IJmond (W.V.IJ.) heeft zijn thuishaven in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen-Zuid, waar het hele jaar door tal van activiteiten plaatsvinden. Door zijn ligging zeer gunstig gelegen om alle windstreken te verkennen. De W.V.IJ. telt rond de 300 leden en beschikt over 240 ligplaatsen voor bootlengtes tot 12 meter. Mede door de inzet van de leden met betrekking tot alle werkzaamheden op en rond de W.V.IJ. zijn de tarieven zeer prijsvriendelijk ten opzichte van omringende jachthavens en marina’s.

Reacties

(3)

Ik zou graag willen weten wanneer het restaurant de Heeren van Velsen te Velsen Zuid (Meervlietstraat 62) gebouwd is. Bij voorbaat mijn dank.

m.vr.gr.

Piet de Greef

Het ingetekende Noordzeekanaal op de kaart van Kuijpers uit ca. 1870 (zie daarvoor de pagina van Velsen) is niet het uiteindelijke kanaal geworden. In het IJmuider Zee- en Havenmuseum De Visserijschool wordt een zeer goed beeld geschetst van hoe het proces is verlopen.

Dank voor de aanvulling Hans! Voor de lezer: dat museum vind je hier: https://www.plaatsengids.nl/ijmuiden#geschiedenis

Reactie toevoegen