Kennemerland

Streek
Kennemerland
Noord-Holland

Kennemerland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Center Parcs Park Zandvoort.

- Boek hier je hotel of B&B in Noord-Kennemerland.

- Boek hier je hotel of B&B in Zuid-Kennemerland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Noord-Kennemerland.

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Midden-Kennemerland.

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuid-Kennemerland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kennemerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- De streek Kennemerland beslaat een groot deel van het westen van Noord-Holland. De streek kun je, zoals vaak bij streken het geval is, op meer manieren indelen en begrenzen, afhankelijk van of je door een historische bril kijkt of naar actuele samenwerkingsverbanden.

- Een gebruikelijke bestuurlijke actuele indeling van de gemeernten is als volgt:
Noord-Kennemerland: Alkmaar (geografisch deels West-Friesland), Bergen, Castricum, Heerhugowaard (ligt geografisch in West-Friesland), Heiloo, Langedijk (ligt geografisch in West-Friesland);
Midden-Kennemerland: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen;
Zuid-Kennemerland: Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Zandvoort (voorheen ook Velsen).

- De politieregio Kennemerland is als volgt ingedeeld:
Noord-Kennemerland: Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer;
Midden: Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort;
IJmond: Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest;
Zuid: Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

- De gemeenten Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, en Uitgeest en de voormalige gemeenten Graft-De Rijp en Schermer behoren enkel tot de samenwerkingsregio maar niet tot het oorspronkelijke gebied van Kennemerland en het graafschap. De oorspronkelijk bedoeling was dat deze gemeenten een eigen samenwerkingsverband en streekplangebied zouden gaan vormen onder de naam West-Friesland-West. Later is door de provincie Noord-Holland besloten deze gemeenten samen te nemen met de kustgemeenten, en is de gehele regio Noord-Kennemerland genoemd. Historisch gezien een dwaling, die sterk overeenkomst met de foutieve benaming Kop van Noord-Holland voor Schagen, Niedorp en Warmenhuizen.

- De gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo zijn twijfelgevallen. Ze behoorden wel tot het graafschap dat door Holland werd hersticht na verovering van het gebied, zij het dat het gebied van de huidige gemeente Heiloo er slechts gedeeltelijk toe behoorde. Tegenwoordig wordt echter vaak het Noordhollands Kanaal en de Westfriese Omringdijk als grens gehanteerd. Een groot gedeelte van de Zaanstreek heeft ook een periode tot het graafschap Kennemerland behoord. Al heeft het grotendeels bij Holland gehoord.

- De gemeenten van Midden-Kennemerland vormden samen met de gemeenten Castricum en Velsen ook een eigen samenwerkingsregio met de naam IJmond. Door de gemeentelijke herindeling waarbij Castricum met Akersloot en Limmen samengevoegd werd, is besloten dat Castricum definitief deel werd van het samenwerkingsverband Noord-Kennemerland (SNK) en het streekplangebied Noord-Holland-Noord, waarbinnen samengewerkt wordt in het kader van Noordwest 8.

- De overige gemeenten uit de IJmond, namelijk Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest zijn samen met de gemeenten uit Zuid-Kennemerland tegenwoordig onderdeel van de bestuurlijke eenheid West-Kennemerland.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Midden-Kennemerland, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historisch Genootschap Midden-Kennemerland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Intergemeentelijke Structuurscan Zuid-Kennemerland (2012) analyseert hoe de gemeenten in deze regio op ruimtelijk vlak op elkaar zijn afgestemd, waarin de gezamenlijke kracht zit en waar nog opgaven liggen.

Terug naar boven

Musea

- Museum Kennemerland is gevestigd in Beverwijk en specialiseert zich met name in Midden-Kennemerland m.b.t. de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tussen Amsterdam en Haarlem ligt een groot groen- en recreatiegebied, met daarin onder meer recreatiegebied Spaarnwoude. Provincie Noord-Holland en de betrokken gemeenten (Amsterdam, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Haarlem en Velsen) spannen zich in om het gebied ook groen en recreatief aantrekkelijk te houden en weerstand te blijven bieden aan de stedelijke druk. Het gebied wordt daarom in bestuurlijke kringen ook wel bufferzone Spaarnwoude genoemd. Voor nadere informatie over de actuele ontwikkelingen in het gebied zie de pagina Groengebied Amsterdam-Haarlem, de concept-Ruimtelijke Visie voor de bufferzone Amsterdam-Haarlem (april 2012), beide op de site van de provincie Noord-Holland, en het persbericht Nieuwe kansen voor recreatie tussen Amsterdam en Haarlem (11-7-2012) van de provincie Noord-Holland.

Reactie toevoegen