Driehuis

Plaats
Dorp
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

Driehuis

Terug naar boven

Status

Driehuis is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Velsen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1680/1745 Drie Huysen, ca. 1865 (Kuijperkaart) Driehuizen.

Naamsverklaring
Naar het oorspronkelijke aantal huizen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Driehuis ligt direct ZO van IJmuiden, en grenst in het Z aan Santpoort(-Noord).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Driehuis heeft ca. 1.200 huizen met ca. 3.050 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driehuis heeft 32 rijksmonumenten.

- Driehuis heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- Reeds in 1620 wordt in Driehuis een boerderij geschikt gemaakt om als kerkzaal te fungeren. In 1843 wordt dit pand uitgebouwd tot een echte kerk. Deze wordt in 1893 vervangen door de huidige RK Engelmunduskerk, een ontwerp van architect A.A.M. Bruning. De oude kerk is in 1917 gesloopt. Belangrijke, qua interieur sfeervolle dorpskerk, met vele interessante details: beschilderingen en glas-in-loodramen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek met westtoren. Driezijdig gesloten koor, geflankeerd door veelhoekig gesloten zijkapellen. Stilistisch gezien toont het ontwerp enige verwantschap met het werk van A. Tepe, met name wegens de relatieve soberheid van het exterieur. In het interieur is, qua materiaalgebruik en constructieve polychromie (veelkleurige beschilderingen, op het metselwerk aangebracht) meer de invloed van P.J.H. Cuypers zichtbaar. Architect Bruning werkte ook enige tijd samen met P. Bekkers, die een leerling van Cuypers was.

- Voormalig RK Missiehuis uit 1928 op Driehuizerkerkweg 123, met aan de achterzijde een kruisvormige kapel zonder toren, in expressionistische vormen, ontworpen door architect F.C. de Beer.

- Het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis - een kindvriendelijk museum en centrum voor natuur- en milieueducatie - bestaat sinds 1952. In dat jaar schenkt Frits Vermeulen een natuurhistorische verzameling aan de inwoners van Velsen. Pieter Vermeulen (1843-1922) was onderwijzer én natuurliefhebber en verzamelaar. Zijn zoon Frits (1870-1964) heeft deze liefde voortgezet. Hij was een verwoed verzamelaar van, onder andere, schelpen. De collectie is in de loop der jaren aangevuld met meerdere schenkingen, waaronder verzamelingen schelpen van de heren Groot en Both.

Het verzamelen door het Pieter Vermeulen Museum geschiedt vrijwel uitsluitend passief. De nadruk ligt op materiaal afkomstig uit de regio (IJmond, Zuid Kennemerland). Veel dieren worden ter preparatie aangeboden via contacten met de plaatselijke dierenambulance en het vogelhospitaal in Haarlem. Aangeboden materiaal van particulieren wordt - op voorwaarde van vrij gebruik - aanvaard en opgenomen in de reguliere collectie of de uitleencollectie, mits dit aan de bestaande collectie een meerwaarde verleent.

Het hele jaar door zijn er tijdelijke wisselende tentoonstellingen die altijd een echt doe- en ontdek-karakter hebben. Het museum staat niet alleen bekend om deze leuke wisselende tentoonstellingen, maar ook vanwege de gezellige activiteitenmiddagen met o.a. knutselworkshops. Het museum is anno 2018 tijdelijk gehuisvest aan de Driehuizerkerkweg in Driehuis. Het is de intentie dat het museum in de komende jaren gaat verhuizen naar een locatie aan het strand van IJmuiden, waar het een metamorfose zal ondergaan naar een modern en eigentijds concept.

- Gevelsteen in Driehuis.

- Op landgoed Schoonenberg in Driehuis liggen 2 unieke bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder de bunker waarin de Duitse commandant van de Festung IJmuiden was gehuisvest. Festung IJmuiden was een van de belangrijkste strategische onderdelen van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall. In totaal bouwden de Duitsers in de oorlogsjaren liefst 2.300 bunkers in en om IJmuiden. Daarbij zitten dan wel ook de allerkleinste exemplaren, ook houten bunkertjes bijvoorbeeld. Naar schatting zijn er daarvan nu nog 200-300 over. De bunkers zijn niet voor publiek toegankelijk. In juni 2018 zijn de bunkers eenmalig van binnen te bezichtigen. De intentie is om dat op de landelijke Bunkerdag, 9 juni, te doen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het Kraak Theater is gevestigd in een anti kraak pand in Driehuis en geeft artiesten een podium. Tevens wordt het Kraak Theater gebruikt als repetitieruimte voor diverse verenigingen, clubs en scholen met mooie projecten. Theater op locatie is ook mogelijk. Het Kraak Theater leent zich enkel voor theatrale / muzikale projecten.

- Oranjefeest op Koningsdag.

- Dorpsfeest (do/vr/za in juli).

- De parochianen van de Engelmunduskerk in Driehuis organiseren jaarlijks op een zaterdag begin oktober een gezellige dag vol activiteiten, met als doel fondsen te verwerven voor het onderhoud van hun prachtige kerkgebouw. Wat in een ver verleden ooit begonnen is als Pinkenveiling, waarbij de kerk jonge koeien 'in de kost' mocht brengen bij boeren in de verre omtrek, is uitgegroeid tot een geweldige dag. Er is een markt met tweedehands boeken en andere spullen, verkoop van bloemen en bollen, koffie en versgebakken oliebollen, een loterij met mooie prijzen. Kinderen kunnen koeien en schapen knuffelen en een rondje rijden op een pony. Vanaf 10.30 uur is er live muziek. En natuurlijk is er de daverende Geschenkenveiling. Hierbij worden prachtige geschenken - die beschikbaar zijn gesteld door de middenstand uit het dorp - bij opbod verkocht. Alle opbrengsten komen ten goede aan het onderhoud van de kerk. Deze feestelijke dag begint om 09.00 uur, de Geschenkenveiling start om ca. 12.30 uur.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Driehuis (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Driehuis.

- Muziek: - Popkoor Decibel in Driehuis is een gemengd koor, opgericht in 1998, en heeft ca. 40 leden, verdeeld over 5 stemsoorten: sopranen, mezzosopranen, alten, tenoren en bassen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit popsongs, van ‘Golden Oldies’ tot hedendaagse hits. Het koor repeteert iedere donderdagavond (m.u.v. de schoolvakanties). In principe organiseert het koor ieder jaar een avondvullend concert. Daarnaast werkt het koor regelmatig mee aan de koffieconcerten van de Velser Gemeenschap, neemt het deel aan diverse korenfestivals (zoals ‘Korenlint’ en ‘Paradiso’) en verzorgt het gastoptredens, bijvoorbeeld in de kersttijd.

Reactie toevoegen