Velsen-Noord

Plaats
Dorp
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

velsen noord melklaan ca 1910 [640x480].jpg

Velsen Noord Melklaan ca. 1910

Velsen Noord Melklaan ca. 1910

Velsen-Noord

Terug naar boven

Status

- Velsen-Noord is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Velsen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Velsen-Noord ligt aan de Noordzee en aan de N oever en N uitwatering van het Noordzeekanaal en ligt verder Z van de stad Beverwijk en het dorp Heemskerk, N van de dorpen Velsen-Zuid, Velserbroek, Santpoort en Driehuis en NO van de stad IJmuiden. O van de dorpskern loopt de A22 en is de N ingang van de Velsertunnel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 wordt het dorp Velsen-Noord nog niet apart vermeld. Het maakt dan, samen met het tegenwoordige dorp Velsen-Zuid, deel uit van het dorp Velsen, met 86 huizen met 862 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp Velsen-Noord ca. 2.100 huizen met ca. 5.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velsen-Noord heeft 2 rijksmonumenten.

- Velsen-Noord heeft 8 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2009 is er een Watertaxi IJmuiden / Velsen-Noord. Met de watertaxi is de bereikbaarheid van de Noordzeekust sterk verbeterd. De nu ontstane doorgaande route langs de Noordzeekust vormt een aantrekkelijke en snelle verbinding voor wandelaars en fietsers. De barrière die het Noordzeekanaal lange tijd vormde, is hiermee verleden tijd. De Koningin Emma vaart van half april tot half oktober, vier keer per dag tussen 10.15 en 18.35 uur en biedt plaats aan honderd passagiers of vijftig fietsen. Tijdens de vaart maakt de watertaxi een tussenstop bij het Forteiland IJmuiden. Het Forteiland ligt in de monding van het Noordzeekanaal en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het halfondergrondse fort met uitgebreid gangenstelsel is bovendien een Unesco-monument. Van mei tot en met november is het verdedigingsfort uit 1885 elke eerste zondag voor publiek geopend.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Velsen-Noord RK.

Reactie toevoegen