Ureterp

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

ureterp_collage.jpg

Ureterp, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Ureterp, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

ureterp groeten uit 1963 [640x480].jpg

Ureterp Groeten uit 1963

Ureterp Groeten uit 1963

Uretrp.jpg

In Ureterp aangekomen.

In Ureterp aangekomen.

Ureterp.JPG

De prachtige Sint Petruskerk met op de begraafplaats een klokkenstoel.

De prachtige Sint Petruskerk met op de begraafplaats een klokkenstoel.

Ureterp

Terug naar boven

Status

- Ureterp is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

- Onder het dorp Ureterp vallen ook de buurtschappen Selmien en Ureterp aan de Vaart.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Oerterp.

Terug naar boven

Ligging

Ureterp ligt O van Drachten. Het dorpsgebied grenst in het N aan de A7, in het W aan het Verbindingskanaal, in het Z aan het Alddjip, en in het O aan de dorpen Siegerswoude en Frieschepalen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ureterp 236 huizen met 1.512 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Ureterp.

- Als huisarts Hilly ter Veer in 2017 voor haar kaderopleiding Beleid & Beheer de opdracht krijgt ‘de ultieme public health-droom’ te bedenken, hoeft ze niet lang na te denken. Wat zou het mooi zijn als de kinderen van Ureterp niet meer worden blootgesteld aan rook en rookwaren, is haar idee. Ter Veer is hier in 2014 als waarnemer neergestreken. Ze maakt een plan waarin, als eerste dorp van Nederland, Ureterp rookvrij zal worden. Het zijn de harde cijfers die Ter Veer tot deze missie drijven: in Nederland roken nog altijd 3,6 miljoen mensen; elk jaar overlijden ruim 19.000 van hen aan de gevolgen van hun verslaving. Elke dag beginnen 75 kinderen met roken. Ter Veer: ‘Vrijheid is het grootste goed, 5 mei is voor mij de mooiste dag van het jaar. Ik ben niet van de betutteling, maar de meeste rokers beginnen op een leeftijd waarop ze de gevolgen niet kunnen overzien.’ Ter Veer wil geen verbod, maar heeft als doel plekken waar kinderen komen rookvrij te maken, zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportclubs.

Zo heeft Voetbalvereniging Oerterp een rookvrije zaterdag ingevoerd, op de dag dat de jeugd wedstrijden speelt. Bordjes wijzen bezoekers hierop. Dat moet genoeg zijn, denkt voorzitter Jan van Dijk. "We gaan geen boetes uitdelen." In de praktijk is gebleken dat zo’n bordje ertoe leidt dat omstanders rokers sneller durven aan te spreken op hun gedrag. Zo’n bordje heeft Ter Veer overigens niet nodig. Zo tikte ze een vader op de schouder die langs de lijn stond te roken. Of hij een eindje verderop wilde gaan staan. "Hij zei: ‘Wat maakt dat nou uit? Die jongens gaan door mij toch niet roken?’ Wel dus! Jij bent hun grote, stoere voorbeeld." Pubers zijn beïnvloedbaar, legt de arts uit. Kinderen met rokende ouders hebben twee tot drie keer meer kans om te beginnen. (bron en nadere informatie: Leeuwarder Courant, 22-2-2017 en Medisch Contact, 26-5-2016)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ureterp heeft 4 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Festival 3-16 (mei).

- Popfestival Oerrock (weekend begin juni).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vogelwacht Ureterp e.o..

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ureterp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Ureterp.

- Onderwijs: - Basisschool Eben Haëzer.

- Muziek: - Brassband De Lofklank. - De in 2015 opgerichte jeugdband De Oerband bestaat uit jeugdleden van Fanfare Ureterp, Brassband De Lofklank en Brassband De Bazuin.

- Sport: - v.v. Oerterp (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ureterp kerk.

Reactie toevoegen