Uitermeer

Plaats
Buurtschap
Weesp
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Uitermeer

Terug naar boven

Status

- Uitermeer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek, gemeente Weesp. T/m 31-7-1966 gemeente Weesperkarspel.

- De buurtschap Uitermeer valt, ook voor de postadressen, onder de stad Weesp.

- Vreemd genoeg is de plaatsnaam Uitermeer verdwenen uit een recente editie van de Topografische atlas Noord-Holland(1). De huizen staan er immers nog gewoon, dus de buurtschap bestaat wat ons betreft ook nog steeds.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Uteromeri, 10e eeuw Utermeri, 1308 Utermere.

Naamsverklaring
Eigenlijk de oude naam van het Naardermeer, samengesteld uit meri* 'meer' en het Oudnederlandse uter* 'buitenwaarts'. Zie ook Oterleek, Overmeer.(2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Uitermeer ligt ZO van Weesp, langs de oostelijke oever van de rivier de Vecht, rond de Dammerweg (N523).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Uitermeer 8 huizen met 74 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Fort Uitermeer ligt N van de Gooilandseweg, O van en direct grenzend aan de rivier de Vecht. Het fort beschermde ooit een sluis in de ’s-Gravelandse Vaart en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De resterende gebouwen van het fort bieden ’s winters onderdak aan baardvleermuis en watervleermuis. Het fort is te zien vanaf de Vecht of tijdens de Rondwandeling Naardermeer.

Het fort is in 2010 door de provincie Noord Holland gerestaureerd en zowel vanaf de weg als de Vecht weer goed zichtbaar gemaakt. De Provincie heeft ook een plan laten ontwikkelen door de Stichting Uiteraard Uitermeer om het fort aantrekkelijk te maken voor de geïnteresseerde eco-toerist. Op het fort worden straks de verhalen verteld over het schone water van de Vechtplassen, de verdediging van onze welvaart d.m.v. de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam en van de strijd van Natuurmonumenten voor het behoud van natuur tegen de oprukkende verstedelijking.

Het fort zal dan weer het baken aan de Vecht zijn, gelegen tussen Amsterdam en het Gooi, dat ons laat zien dat de verdediging van onze welvaart en de strijd voor schoon water en voor de natuur samengaan. Fort Uitermeer wordt weer een aangename plek, een oase van rust, om op deze thema’s te reflecteren. Een restaurant en een kleine overnachtingsmogelijkheid moeten het fort tot een aantrekkelijke verblijfslocatie maken. Nadere informatie over de actuele ontwikkelingen rond het fort vind je op de site Uiteraard Uitermeer van de initatiefgroep voor herinrichting van het fort.

- Nabij het fort bevindt zich de Uitermeerse Sluis (Kreugerlaan bij nr. 1) uit het eind van de 18e eeuw.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurmonumenten beheert enkele terreinen rond Fort Uitermeer (niet het fort zelf) en enkele rietlanden langs de Vecht. In de rietlanden groeit het zeldzame zomerklokje. In het voorjaar staan er veel dotterbloemen. Broedvogels in het gebied zijn kleine karekiet en rietzanger. De blauwe reiger vindt er voedsel.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's en filmpje van buurtschap en Fort Uitermeer anno 2005 en 2006 door Hans Otten.

Reactie toevoegen