Scheerwolde

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

scheerwolde_dorpsfeest.jpg

In het 2e weekend van augustus staat Scheerwolde altijd op z'n kop tijdens het Dorpsfeest, waar zoals je kunt zien - in dit geval op de flyer van 2015 - altijd heel veel te doen is, met voor elk wat wils.

In het 2e weekend van augustus staat Scheerwolde altijd op z'n kop tijdens het Dorpsfeest, waar zoals je kunt zien - in dit geval op de flyer van 2015 - altijd heel veel te doen is, met voor elk wat wils.

Scheerwolde

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Scheerwolde.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Scheerwolde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Scheerwolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Scheerwolde is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente IJsselham, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1313 Scaderwoude, 1385 Scaerwolde, 1444 Scharwolde, 1457 Scerwolde, 1670 Scherwolde.

Naamsverklaring
Betekent schaar 'aandeel in een gemeenschappelijk bos- of weidegebied', vergelijk het Nieuwengelse share 'aandeel'. De oudste vorm heeft hypercorrecte d. Het Zuidnederlandse schaarbosch 'bos dat regelmatig gekapt wordt' is een jongere formatie bij schaar, ontstaan uit scheren.(1)

Terug naar boven

Ligging

Scheerwolde ligt W van Giethoorn, NO van Blokzijl en Muggenbeet, O van Nederland en Wetering. Het is een klein, compact dorp met een groot buitengebied. Het dorpsgebied grenst in het O aan de Hesselingendijk, in het N aan het Kanaal Ossenzijl - Steenwijk, in het  NW aan het waterloopje De Flodder, in het W aan Wetering Oost en in het Z aan de provincialeweg N333 (Blokzijlseweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Scheerwolde 93 huizen met 596 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Scheerwolde heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het gemaal uit 1933 van het toenmalige Waterschap Vollenhove (A.F. Stroinkweg 10).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Open Water Zwemwedstrijd Scheerwolde (eind juni) in het Steenwijkerdiep. De afstanden variëren van 250 tot 5000 meter.

- Dorpsfeest Scheerwolde (weekend in augustus), met o.a. Kermis. live bands, sport en spel en Ponymarkt met braderie en rommelmarkt.

- Oktoberfest (op een zaterdag in oktober).

- Kerstmarkt (op een zaterdag in december).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Woldlakebos N van Scheerwolde vormt een buffer tussen Nationaal Park Weerribben-Wieden en het landbouwgebied. Het is een gebied dat, net als de polders rondom, wel is drooggelegd maar nooit is ontgonnen. Er lopen brede sloten met veel krabbenscheer door het gebied, met daarnaast een paar meter ruigte en riet en daarnaast weer een breed pad. De zon krijgt alle kans om het hier goed op te warmen en de wind wordt door de bomen gebroken. Al met al ideale omstandigheden voor libellen en vlinders. Het Woldlakebos is dan ook een van de mooiste plekken van Nederland om - deels zeldzame - libellen en vlinders te spotten. Kijk bijvoorbeeld eens welke libellen Quinten Bulte hier heeft gefotografeerd. - En hier een mooie fotoserie van 'Bartje Struun' van o.a. libellen en vlinders in het Woldlakebos. - Wandelroute Woldlakebos (naar keuze 4,5 of 6,5 km).

- Beschrijving van de wandelroute Weerribben vanuit Scheerwolde.

- Het dorpshuis is in 2014 verbouwd (deels gesloopt met deels nieuwbouw en renovatie) tot Streekcentrum De Wielewaal (Scheerwolderweg 26), een mooi startpunt om met de fiets zo het natuurgebied van de Weerribben in te rijden. Het is tevens de thuisbasis voor het rijke verenigingsleven in het dorp. De plate service en het cafetaria-gedeelte zijn zowel handig voor de inwoners als voor de toeristen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Scheerwolde.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Scheerwolde.

- Zorghoeve Adalia Hoeve.

Reactie toevoegen