Nederland (Steenwijkerland)

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Nederland plaatsnaambord II [640x480].JPG

Nederland, plaatsnaambord (juli 2010) met op de achtergrond het op dat moment bewoonde ooievaarsnest. Volgens ons het enige oranje op witte plaatsnaambord van ons land.

Nederland, plaatsnaambord (juli 2010) met op de achtergrond het op dat moment bewoonde ooievaarsnest. Volgens ons het enige oranje op witte plaatsnaambord van ons land.

Nederland plaatsnaambord IV [640x480].JPG

Nederland, plaatsnaambord, particulier initiatief (augustus 2008).

Nederland, plaatsnaambord, particulier initiatief (augustus 2008).

Nederland (Steenwijkerland)

Terug naar boven

Status

- Nederland is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente IJsselham, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Nederland heeft een eigen postcode (8362) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- Geografisch gezien behoort Nederland tot het type vaardorp, dat wil zeggen dat de bebouwing oorspronkelijk via het water en niet via de weg werd ontsloten.

- Nederland heeft witte plaatsnaamborden en ligt dus 'buiten de bebouwde kom', overigens wel met 30 km-zone.

- Nederland is een van de plaatsen waar vanwege de bijzondere naam geregeld de plaatsnaamborden van werden ontvreemd. Op 31 januari 2009 zijn (weer) nieuwe plaatsnaamborden geplaatst. Ditmaal in opvallend oranje op wit (zie foto). Dit zijn de enige oranje op witte plaatsnaamborden in ons land. De functie ervan is tweeledig, aldus de gemeente Steenwijkerland: 1) het is een eerbetoon aan koningin Beatrix (die op 31 januari jarig is) en 2) door de opvallende unieke kleur hoopt men diefstal in het vervolg mede te voorkomen.

Overigens is alleen in het geval van een 'bebouwde kom' de kleur van plaatsnaamborden in ons land wettelijk voorgeschreven (= wit op blauw). In de overige gevallen is een gemeente vrij in de keuze van de kleuren (doorgaans is dat zwart of blauw op wit). De borden zijn evengoed wel beveiligd: ze zijn alleen met speciale sleutels, die niet openbaar verkrijgbaar zijn, los te draaien. Zo hoopt men de borden deze keer toch 'hufterproof' te hebben gemaakt.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Nederlaand.

Oudere vermeldingen
1840 en 1846 't Nederland.

Naamsverklaring
Nederland betekent 'laaggelegen land'. De buurtschap ligt in het moerassige land van de Weerribben.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nederland ligt ZW van Steenwijk, N van Blokzijl, W van Scheerwolde en Wetering, rond de Rietweg en de Veldhuisweg, die overigens onder 3 kernen valt: de huisnrs. 2-4 en 5 vallen onder Baarlo, huisnr. 3 valt onder Blokzijl en de huisnrs. 7-9 en 6-14 vallen onder Nederland. De - onbewoonde - Baarlingerweg (de weg van Nederland naar Baarlo v.v.) valt onder Baarlo. Vanuit Nederland lopen 2 waterwegen: de Roomsloot naar Blokzijl en de Heer van Diezenvaart naar Kalenberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Nederland 31 huizen met 182 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Overijssel ligt in Nederland, maar Nederland ligt ook in Overijssel. Feitelijk is de naam van deze buurtschap, nu met een kleine kern van boerderijen, ouder dan die van ons vaderland. In de 19e eeuw was deze nederzetting veel groter. Het dorp bestond destijds uit drie delen: Noord-Belt, Nederland en Zuid-Belt. Er was een eigen school, waar J. de Dood, overleden in 1892, de laatste schoolmeester was. De bevolking leefde van de vervening, maar toen die activiteit langzaam opschoof richting Wetering en Kalenberg, verplaatsten de verveners, de turfmakers en de school zich ook.

Het graf van meester De Dood, in leven “de laatste schoolmeester van Nederland”, vind je vlakbij op het rustieke kerkhofje van buur-buurtschap Baarlo. Maar nog steeds waart De Dood door Nederland. Er zijn riettelers met die naam, die hier hun nuttig werk verrichten. De tijd dat men talloze bokken en vlotten vol turf via de Heer van Diezenvaart en de Roomsloot naar Blokzijl zag varen, is echter voorgoed voorbij. Waterrecreanten hebben hun plaats ingenomen. (bron: ANWB-informatiebord ter plekke)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurlijk vanwege de bijzondere plaatsnaam is Nederland een populair plaatsje om eens te bezoeken (wie wil er nu niet met dat plaatsnaambord op de foto om te kunnen laten zien dat ie in Nederland is geweest?), maar ook gezien de landelijke ligging in Nationaal Park Weerribben-Wieden is het een zeer geschikte omgeving voor wandelaars, fietsers en kanoërs, en als er ijs ligt kunt u er prima schaatsen. Het landschap met de daarin gelegen boerderijen is een plaatje.

- De Lange Afstand Wandelpaden (LAW's) Zuiderzeepad en Overijssels Havezatenpad komen door Nederland.

- Het ooievaarsnest is 's zomers bewoond, dus als u er in die periode bent, kunt u de ooievaars zien broeden.

- In de Weerribben-Wieden wordt het ambacht van het rietsnijden nog beroepsmatig beoefend. Zo ook rond de buurtschap Nederland. Sinds kort wordt het voor de rietsnijders helaas steeds moeilijker om hun beroep nog te kunnen uitoefenen. De afgelopen jaren is namelijk in het nabijgelegen Wetering-West en -Oost grote waterbergingsgebieden aangelegd. Het nadeel, waarvan men tevoren de ernst kennelijk niet goed heeft ingeschat, daarvan is dat er kwel optreedt naar omliggende gebieden, en de rietvelden daardoor ook natter zijn geworden. Waardoor de rietwerkers eerst dagenlang met pompen in de weer moeten voor ze het riet kunnen snijden. Voor nadere informatie zie de reportage 'Donkere wolken boven de hoofden van de rietsnijders' (april 2016).

- Direct N van de buurtschap bevindt zich een vogelkijkhut.

Terug naar boven

Trivia

- In 2005 zijn postzegels van de buurtschap Nederland verschenen.

Reactie toevoegen