Scharmer

Plaats
Dorp
Midden-Groningen
Duurswold
Groningen

Scharmer

Terug naar boven

Status

- Scharmer is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Midden-Groningen. T/m 2017 gemeente Slochteren.

- Onder het dorp Scharmer valt ook het grootste deel van de buurtschap Borgweg.

- Het dorp Scharmer werkt op veel gebieden samen met het grotere buurdorp Harkstede, waar het ook mee aaneen is gegroeid. Je zou ze dan ook als een tweelingdorp kunnen beschouwen. Officieel, d.w.z. voor bijv. de postadressen en de plaatsnaamborden, zijn het nog wel apart plaatsen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Schaarmer.

Oudere vermeldingen
13e eeuw (1231, 1296) in Skiramere, in Skeramera, water: 1285 Skiramere, 1306 to Schermere, water: 1406 kopie Scarmer, water: 1455 kopie Scharmer, 1467 to Schermer, 1579 en ca. 1660 en 1781 Scharmer.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een waternaam, daarna de naam van een vestiging aan dit water. Een samenstelling van mere 'meer, waterplas' met skir 'helder, witachtig', waarvoor zie ook Schermerhorn.(1)

Terug naar boven

Ligging

Scharmer ligt direct Z van Harkstede en is inmiddels aan dat dorp vastgegroeid.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Scharmer 96 huizen met 487 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Molen De Schamer uit 1892 bemaalde de 162 ha grote Rozenburgerpolder. De molen is in 1957 gekocht door de Holland Amerika Lijn en door hen geschonken aan en herbouwd op De Keukenhof te Lisse.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Scharmer - Harkstede e.o.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Harkstede - Scharmer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Scharmer heeft 1 rijksmonument, zijnde het kerkhof tegenover Hoofdweg 125. Hier heeft een kloosterkerk van de Kruisheren gestaan. De uit 1296 daterende kerk is in 1825 gesloopt. Het oude kerkhof, met 17e-eeuwse en jongere grafzerken, is nog aanwezig.

Terug naar boven

Evenementen

- Dorpenfeest HSW (Harkstede - Scharmer - Woudbloem) is eens in de 5 jaar 10 dagen lang feest (juni). De laatste keer was 2015 dus het volgende Dorpenfeest is in 2020.

- Party Boerderij ‘t Hof van Scharmer organiseert in een weekend in september Scharmer Bruist, een weekend vol entertainment, met grote artiesten en fantastische bands.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In november 2018 is een faunapassage bij Scharmer gerealiseerd. Dankzij de faunapassage kunnen dieren zich veilig bewegen tussen 't Roegwold en het Zuidlaardermeergebied, twee grote natuurgebieden in de provincie Groningen. De faunapassage is ongeveer 4 meter lang en 2 meter breed en loopt onder de Hoofdweg door. Bij de aanleg is ook aandacht besteed aan de omgeving van de duiker, om te voorkomen dat dieren over de weg heen gaan en aangereden worden.Het is de eerste van drie faunapassages in dit dorp. Begin volgend jaar worden nog 2 faunaduikers aangelegd. De drie duikers zijn onderdeel van de ecologische verbindingszone bij Westerbroek, die 't Roegwold en het Zuidlaardermeergebied met elkaar verbindt. De twee natuurgebieden en de verbindingszone zijn schakels in het Natuurnetwerk Nederland.(bron: Provincie Groningen, 9-11-2018)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Scharmer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging Scharmer is opgericht in 1979.

- Kinderopvang: - Annemarie Eenhoorn uit Scharmer is nadat haar eerste zoontje geboren werd, in het onderwijs gestopt om voor hem te kunnen zorgen. Maar werken met kinderen bleef haar passie. Sinds 2015 heeft ze Gastouderopvang De Kikkervisjes en combineert ze met veel plezier haar werk met haar gezin. "Ik bied flexibele en betrouwbare opvang in huiselijke sfeer voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Hierbij geniet ik ervan om met vertrouwen en aandacht een kind te zien groeien en zijn ontwikkeling tot bloei te zien komen. Bij De Kikkervisjes spelen wij in een liefdevolle, vertrouwde en uitdagende omgeving. Vanuit zorgzame geborgenheid en veilige routine leren wij elkaar en de wereld steeds een beetje beter kennen. Wij zijn dol op buiten spelen, bewegen en de wereld ontdekken." Aldus Annemarie op haar site.

- Ondernemen / bedrijfsleven: - Ondernemersgroep Harkstede - Scharmer (OGHS) bestaat uit ondernemers uit uiteenlopende branches. "Van stukadoor tot tandarts" is hun motto. Naast dat de OGHS de belangen van haar leden behartigt, staat ook het maatschappelijk belang hoog in het vaandel. De OGHS ondersteunt, waar mogelijk, evenementen financieel of fysiek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Scharmer.

Reactie toevoegen