Reusel

Plaats
Dorp
Reusel-De Mierden
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Reusel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Reusel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Reusel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Reusel

Terug naar boven

Status

- Reusel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Reusel-De Mierden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Reusel.

- Onder het dorp Reusel vallen ook de buurtschappen De Hoek, Heikant en Kippereind.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Reusel grenst in het Z en W aan België, in het Z aan buitengebied van de Belgische plaats Mol, in het W aan de Belgische plaats Arendonk, in het N aan Hooge Mierde en Hunsel en in het O aan Bladel, en ligt ZZO van Goirle en Tilburg, Z van Hilvarenbeek en Lage Mierde, WZW van Veldhoven, ZW van Eindhoven, W van Eersel, NW van de A67, die Z van het dorpsgebied overgaat in de Belgische E34, en WNW van Bergeijk. Het dorp heeft een zeer kleine enclave aan de Belgische grens, rond het punt waar de A67 overgaat in de Belgische E34.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Reusel 139 huizen met 868 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 28/135 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lensheuvel 38/194, Heikant 18/130, De Peel 10/70, Weijereind 10/94, Hoeve 17/70, Kattenbosch 10/122 en Voort 8/53. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.400 huizen met ca. 8.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Archeologische opgravingen
Van 2008 t/m 2011 zijn in Reusel de resten van een Romeins dorp opgegraven. Het verdwenen dorp dateert vermoedelijk van rond het begin van de jaartelling en was groter dan aanvankelijk werd gedacht. Het gaat om een nederzetting van zo'n 35 huizen die daar waarschijnlijk drie eeuwen heeft gestaan. Aan de Kruisstraat en Wegekker zijn resten aangetroffen van boerderijen, opslagkuilen, veenbewaarplaatsen en schuurtjes. Ook zijn restanten van een waterput aangetroffen. Verder zijn er ook voorraad- en kelderkuilen uit de brons- en ijzertijd gevonden. Die dateren van 1500 tot 1100 voor Christus. Van de huizen uit deze tijd is door de latere Romeinse bebouwing niet veel meer over.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Reusel, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Heemkunde Werkgroep Reusel is opgericht in 1971. In 2017 zijn ze verhuisd van het oude naar het nieuwe gemeentehuis. Helaas kon daar niet al het Reuselse erfgoed worden ondergebracht. Ook elders in het dorp kon men de collectie niet onderbrengen. Ze hebben uiteindelijk een aanvulende geschikte ruimte gevonden in het Anthoniushof op de Weebosch. Het erfgoed wordt daar tentoongesteld in een nieuw gebouwde expositieruimte. In de werkgroep-ruimte in het gemeentehuis ben je welkom op dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur om je te laten informeren over heemkundige thema’s of om gewoon een praatje te komen maken over Reusel in vroeger tijden.

- Verhalen over de geschiedenis van Reusel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Reusel heeft 3 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Beschrijving orgel O.L.Vrouw Tenhemelopnemingkerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Winterfeesten Reusel - De Mierden organiseert jaarlijks de Winterfeesten (begin december tot begin januari) in het centrum van Reusel. Het bestuur bestaat uit een club enthousiaste mensen die enorm veel energie krijgen van dit mooie evenement. Het bestuur kan dit werk niet doen zonder de steun van een heel leger vrijwilligers, zo’n 200 in totaal. Zij zijn veelal afkomstig uit het Reuselse verenigingsleven en vormen daarmee het levende bewijs hoezeer de Winterfeesten een verbindend element in de dorpsgemeenschap vormen. Al met al worden de Winterfeesten gedragen door een grootse samenwerking tussen ondernemers, inwoners, vrijwilligers, gemeente en het stichtingsbestuur. Sinds de Winterfeesten 2016 hebben ze gekozen voor een nog grotere opzet met meer faciliteiten. Zo is er een Foodcourt toegevoegd en hebben ze met 700m2 ijsplezier de grootste buitenijsbaan van Brabant.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Kinderboerderij Hollandershoeve.

- Al jaren bestaat de wens om het bos bij De Groote Cirkel in Reusel om te vormen naar heide. Zo kan dat deel van de Peelse Heide zich ontwikkelen voor recreatie en zal de heide een natuurlijke verbinding vormen tussen de Reuselse Moeren, de Kroonvennen en met de toekomstige natuurbrug over de A67/E34. Het uitbreiden en verbinden van deze biotopen zorgt niet alleen voor een toename van de biodiversiteit in de bossen, maar draagt ook bij aan een duurzame instandhouding hiervan. Bij de omvorming van bos naar heide, die in 2012 van start is gegaan, blijven de waardevolle bomen en boomgroepen behouden.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Reusel door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Reusel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Klimop. - Basisschool De Leilinde. - Basisschool De Torelaar.

- Jeugd en jongeren: - Jong Nederland Reusel is een vereniging voor jongens en meisjes in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar uit de hele gemeente.

- Muziek: - Muziekvereniging Concordia. - Slagwerkgroep Concordia heeft in april 2017 tijdens het ONSK (Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen) in Nunspeet het Nederlands Kampioenschap in de hoogste klasse (Topklasse) binnengesleept. Ze speelden het werk Synapsis van Henk Mennens. Hun uitvoering werd beloond met 89 punten. Dit was ruim voldoende om de concurrentie achter zich te laten.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Zuiderburen. - Voetbalvereniging v.v. Reusel Sport / CoTrans (Facebookpagina van deze vereniging m.b.t. Meisjesvoetbal).

Reactie toevoegen