Ravenstein

Plaats
Stad
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

ravenstein kerk en pastorie [640x480].jpg

Ravenstein Kerk en pastorie

Ravenstein Kerk en pastorie

NB gemeente Ravestein in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ravenstein in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ravenstein in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ravenstein

Terug naar boven

Status

- Ravenstein is een stad in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2002.

- De gemeente Ravenstein is per 1-5-1923 vergroot met de gemeenten "Deursen en Dennenburg", "Dieden, Demen en Langel" en "Huisseling en Neerloon", en per 1-4-1941 met de gemeente Herpen.

- Wapen van de voormalige gemeente Ravenstein.

- De toenmalige gemeente Ravenstein heeft in 1978 verzuimd eigen postcodes aan te vragen voor alle dorpen, uitgezonderd Herpen, die in de loop der tijd in de gemeente zijn opgegaan. Daarom lagen die voor de postadressen sindsdien zogenaamd ook 'in' Ravenstein. Voor de gemeentelijke basisregistraties BAG, die in 2009 in werking is getreden,werden deze woonplaatsen wel als zodanig erkend. In 2017 hebben deze kernen alsnog een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek gekregen, waarmee het ook voor de post formele 'woonplaatsen' zijn geworden. Het betreft de dorpen Demen,'Deursen-Dennenburg, Dieden, Huisseling, Neerlangel, Neerloon en Overlangel, en de buurtschap Keent.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet Ravenstein Pomperstad.

Terug naar boven

Ligging

De stad Ravenstein grenst in het Z en ZW aan Huisseling, in het NW aan Deursen-Denneburg en Neerlangel, in het NO aan de rivier de Maas, de provincie Gelderland en Niftrik en in het O aan Neerloon, en ligt ZO van Megen, ZZO van Batenburg, WZW van Wijchen en Nijmegen, NW van Overlangel en Grave, N van Herpen en NO van Berghem en Oss. De A50 loopt O door het stadsgebied, van ZW naar NO.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en de stad Ravenstein 130 huizen met 875 inwoners. Tegenwoordig heeft de stad ca. 1.300 huizen met ca. 3.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ravenstein, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Land van Ravenstein. - Berichten van de heemkundekring op Facebook.

- Verhalen over de geschiedenis van Ravenstein op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ravenstein heeft 81 rijksmonumenten.

- Ravenstein heeft 26 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Nijverheid.

- Gevelstenen in Ravenstein.

- Beschrijving orgel Sint-Luciakerk.

- Beschrijving orgel Nederlands Hervormde Kerk.

- Het Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst toont een overzicht van de moderne vlakglaskunst in Nederland in de vorm van gebrandschilderde glas-in-lood-ramen en tweedimensionale glaskunstwerken waarbij etsen, zandstralen, fusing, glasappliqué en andere technieken zijn toegepast. Daarnaast geeft het museum een overzicht van de emaillekunst in Nederland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - De Stadsraad van Ravenstein is, samen met Reinout, Adje en de Pages, de voorganger van Carnaval in Pomperstad. - HORDFest is 2 dagen feest tijdens de carnaval voor alle jeugd van 12 t/m 15 jaar die op het voortgezet onderwijs zit. Deze avonden worden georganiseerd door de carnavalsverenigingen en -besturen van Herpen, Overlangel, Ravenstein en Demen / Dieden / Deursen / Dennenburg (en als je de eerste letters daarvan op een rijtje zet krijg je dus HORD). Op carnavalszaterdag vindt dit feest plaats in 't Slotje in Herpen en op de maandag erna in Soos Madhouse te Ravenstein.

- Op naar Ravenstein (vlooienmarkt op een zondag in september).

- De Ravensteinse Kwis (september 1e ronde, oktober 2e ronde).

- Tijdens het evenement Ravenstein bij kaarslicht (op een zaterdag in december) wordt het historische stadshart uitsluitend met kaarsen verlicht; de elektrische verlichting wordt gedoofd, waardoor alle bezoekers optimaal genieten van de sprookjesachtige sfeer in het mooie stadje. Verder o.a. een Kerstmarkt en een prachtig drijvend kaarsenmozaiek op de gracht. Ca. 100 vrijwilligers uit de hele gemeente Oss zorgen dat het evenement, dat tienduizenden bezoekers trekt, in goede banen wordt geleid.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voet- en fietsveer Ravenstein - Niftrik v.v. over de Maas.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ravenstein (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - De intentie van het in 2017 gestarte initiatief Vrijstaat Land van Ravenstein is ons als buitenstaander niet duidelijk. Het is zo te zien satirisch, maar in hoeverre er ook serieuze intenties zijn en op welk gebied dan, is ons niet helder.

- Media / nieuws: - Stichting Omroep Walraven verzorgt televisie- en kabelkrantuitzendingen in en met betrekking tot de kernen van de voormalige gemeente Ravenstein. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers. Dagelijks is er één televisie-onderwerp dat telkens op het halve uur wordt uitgezonden. Op de kabelkrant worden actuele berichten uitgezonden. - Nieuws van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Gemeente Oss wil inwoners betrekken bij ontwikkelingen en knelpunten in de directe woonomgeving, waarbij het thema leefbaarheid centraal staat. Om dit te realiseren én om de afstand tussen de gemeente en bewoners te verkleinen zijn wijk- en dorpsraden aangesteld, waaronder Dorpsraad Ravenstein. Het werkgebied van de Dorpsraad omvat de gelijknamige kern plus de omliggende kernen Demen, Deursen-Dennenburg, Dieden, Huisseling en Neerlangel. Een van de taken van de Dorpsraad is het gevraagd en ongevraagd adviseren van het College van B & W. Wat de Dorpsraad in dit kader de afgelopen jaren zoal gedaan heeft, kun je lezen onder de link.

- Onderwijs: - Basisschool De Bogaard.

- Jeugd: - Scouting Ravenstein.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ravenstein.

Reactie toevoegen