Deursen-Dennenburg

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

deursen-dennenburg_plaatsnaambord_kopie.jpg

Deursen-Dennenburg is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gem. Oss. T/m 30-4-1923 was het een zelfstandige gemeente onder de naam 'Deursen en Dennenburg'. In 1923 over naar gem. Ravenstein, in 2003 over naar gem. Oss.

Deursen-Dennenburg is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gem. Oss. T/m 30-4-1923 was het een zelfstandige gemeente onder de naam 'Deursen en Dennenburg'. In 1923 over naar gem. Ravenstein, in 2003 over naar gem. Oss.

NB gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Deursen-Dennenburg

Terug naar boven

Status

Deursen-Dennenburg is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oss. T/m 30-4-1923 was het een zelfstandige gemeente onder de naam 'Deursen en Dennenburg'. Per 1-5-1923 over naar gemeente Ravenstein, in 2003 over naar gemeente Oss.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Deursen: Deurzen.

Oudere vermeldingen
Deursen: 13e eeuw Dorne, 1332 Dornen, 1560 Doernen, Dorne, 1570 Doorne, 1645 Doorn, 1650 Dorsen, 1665 Dooren, 1773 Deurne, 1838-1857 Deursen, 1840 Deurzen.
Dennenburg: 1e kwart 13e eeuw Derenburhc, 1300 Derenborch, 1560 Dorrenborch, 1565 Drenborch, 1591 Derenborch, 1665 Derenberg, 1773 Denenborg, 1841 Dennenburg, Denneburg, Deenenburg of Denenborg.

Naamsverklaring
Deursen: betekent het Middelnederlandse dorne 'bij de doornstruik', mogelijk ter aanduiding van een met doornstruiken beplante schans. Voor de overgang -rn- > -rs-, die wijst op een uitspraak met een zogeheten suizende -r-, vergelijk Deurne, Dorst, Horzik en Keersop.
Dennenburg: Samenstelling van burg 'versterkte plaats, burcht' en een moeilijk te duiden eerste deel. Misschien van het Germaanse darnja-* 'heimelijk, verborgen', of het Oudengelse derne 'verborgen, overwoekerd'. Zie ook Daarle. De huidige vorm berust op reïnterpretatie.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp het Schottelzakkenrijk.

Terug naar boven

Ligging

Deursen-Dennenburg grenst in het W aan Haren, in het NW aan Dieden, in het N aan Demen, in het NO aan Neerlangel, in het O aan Ravenstein en Huisseling en in het ZW aan Berghem, en ligt NO van Oss, OZO van Megen en NNW van Herpen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Deursen en Dennenburg 70 huizen met 444 inwoners, verdeeld in het dorp Deursen 41/262 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Dennenburg 29/182. Tegenwoordig heeft het dorp Deursen-Dennenburg ca. 280 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Archeologie
In 2017 heeft een amateur-archeoloog met een metaaldetector op een bouwterrein aan de Laagstraat in Deursen-Dennenburg - waar voorheen kippenschuren stonden - enkele oudheidkundige vondsten gedaan. De man vond onder meer een deel van een zwaard en een kralensnoer. Het was al langer bekend dat op de bewuste locatie een middeleeuws grafveld ligt. In de jaren zestig zijn er ook al belangwekkende vondsten gedaan. Professionele archeologen zijn na de vondst van de amateur-archeoloog verder gegaan met opgravingen. Omdat het grafveld van net voor de kerstening van deze regio dateert, is de verwachting dat er veel grafgiften zijn te vinden.

- Verhalen over de geschiedenis van Deursen-Dennenburg op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deursen-Dennenburg heeft 9 rijksmonumenten.

- Dennenburg heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Deursen heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Dé bikvanger van Deursen-Dennenburg is de rijksmonumentale, voormalige RK Sint-Michaelskerk in dorpsdeel Dennenburg (Hoogstraat 36). De kerk wordt reeds vermeld in de 11e eeuw en zou daarmee de oudste nog bestaande kerk van Noord-Brabant zijn. Het in romaanse stijl gebouwde schip van de kerk is ook uit deze periode. De noordelijke en zuidelijke muur van het schip zijn oorspronkelijk opgebouwd uit tufsteen, maar zijn rond 1850 grotendeels vervangen door baksteen. De noordelije muur is voorzien van rondboogvensters, waar de zuidelijke muur spitsboogvensters bevat. Het priesterkoor, dat hoger is dan het schip, dateert uit de 16e eeuw en heeft eveneens spitsboogvensters. Het koor wordt ondersteund door steunberen. De kerk heeft een vierkante, bakstenen toren waarvan delen uit de 13e eeuw zijn. Rond 1500 is de toren verhoogd en voorzien van een tentdak. Het interieur is overgebracht naar de Antonius Abtkerk in Bokhoven. De kerk is rond 1958 gerestaureerd.

Het kerkje heeft vele jaren dienst gedaan als atelier van pottenbakker Jan van den Bosch. Nadat het interieur in 2006 was aangepast heeft er tot 2014 een schoonheidsspecialiste een praktijk gehad. In 2016 is het pand verkocht aan oud-gedeputeerde Roel Augusteijn en zijn partner Matty Salimans, die er reeds naast woonden, en het hebben herbestemd tot bed & breakfast, onder de naam Guesthouse St. Michael. Omdat ze toch een dagje ouder werden, hebben ze de B&B-activiteiten in 2018 afgebouwd en het pand verkocht aan iemand die het heeft herbestemd tot woonhuis.

- Een ander bijzonder religieus rijksmonumentaal object in Deursen-Dennenburg is de Sint-Rochuskapel, ook wel de Sint-Antoniuskapel, in dorpsdeel Deursen (Rondestraat 26). De kapel is gebouwd van baksteen en heeft een achtkantig grondvlak en een achtkantig dak. Boven op het dak staat een kleine dakruiter die voorzien is van een spits. In de zijgevel zijn rondboogvensters aangebracht. Boven de entree is de tekst aangebracht: "Degenen die geslagen worden door de pest en den bijstand van Rochus aanroepen zullen gezondheid verwerven", verwijzend naar de pest waar de heilige Rochus van Montpellier patroon van is.

In de kapel is een barok altaar aanwezig, voorzien van een retabel met een schilderij van Rochus. De lindehouten retabel is gemaakt door Petrus Verhoeven, die er relikwieën van Rochus van Montpellier en Antonius van Egypte in heeft verwerkt. Tevens staan in de kapel twee houten beelden: een van Antonius van Egypte, eveneens gemaakt door Petrus Verhoeven en een van Rochus van Montpellier, gemaakt door Jean Geelen. De oprichter van de kapel, J.A. van den Broeck, heeft in de kapel een grafzerk. Deursen is ca. twee eeuwen een bedevaartplaats geweest, waarbij op de feestdag van Rochus, 16 augustus, een processietocht in Deursen-Dennenburg werd gehouden.

- En nog een derde religieus rijksmonument in Deursen-Dennenburg: Klooster Soeterbeek van de zusters Augustinessen in dorpsdeel Deursen (Dorpenweg 25), een kruisvormig complex waarvan de westvleugel (de kapel) en de noord- en zuidvleugel uit ca. 1970-80 dagtekenen en uit monumentaa opzicht zonder belang zijn, doch waarvan de oostvleugel nog uit de 18e eeuw dagtekent: een hoog rechthoekig bakstenen gebouw met zadeldak en oostelijke topgevel, segmentvormige overtoogde vensters en ramen met kleine witte roedenverdeling; inwendig fraaie stucplafonds; de originele balkenzolderingen en trappen. Het complex is in 1733 gebouwd met toestemming van Karel Philips, heer van Ravenstein, nadat de nonnen in 1732 uit Soeterbeek onder Nuenen waren verdreven. Het eenklaviers orgel is in 1863 gemaakt door F.C. Smits en in 1977 gerestaureerd door de firma Vermeulen te Weert. Mechanisch torenuurwerk van B. Eijsbouts op eikenhouten stoel.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Deursen-Dennenburg, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Er gaan hardnekkige geruchten dat Basisschool De Vier Heemskinderen in Deursen-Dennenburg opgeheven zou worden. Dat is zeker niet het geval. De school heeft tussen de 60 en 70 leerlingen en dit biedt voldoende basis (zowel onderwijskundig als financieel) om gezond voort te kunnen blijven bestaan. Het onderwijs op De Vier Heemskinderen is bovengemiddeld. In het laatste inspectierapport krijgen ze de kwalificatie “goed” en dat krijg je niet zomaar! Het is jammer als geruchten ouders van 3-jarigen er toe zouden brengen niet te kiezen voor De Vier Heemskinderen, een goede school, thuisnabij. De school biedt eigentijds onderwijs op kleinschalig niveau. "Waar een kleine school groots in kan zijn", aldus de site van de school. Het schoolgebouw biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke. De BSO wordt verzorgd door De Eerste Stap in Ravenstein. De kinderen uit Deursen-Dennenburg worden door hen gehaald en gebracht.

- Dirk Megens uit Deursen-Dennenburg is in januari 2019 gekozen tot Leraar van het Jaar in de categorie MBO-docenten. De prijs is uitgereikt in de Jaarbeurs in Utrecht, door onderwijsminister Arie Slob. Dirk Megens geeft les op het ROC in Nijmegen. Op zijn YouTube-kanaal MeneerMegens legt hij uit hoe rekenvraagstukken worden opgelost. Het kanaal is erg populair en heeft meer dan 6.000 abonnees.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Deursen-Dennenburg.

Reactie toevoegen