Deursen-Dennenburg

Plaats
Dorp
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

NB gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Deursen en Dennenburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Deursen-Dennenburg

Terug naar boven

Status

Deursen-Dennenburg is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. T/m 30-4-1923 was het een zelfstandige gemeente onder de naam 'Deursen en Dennenburg'. Per 1-5-1923 over naar gemeente Ravenstein, in 2003 over naar gemeente Oss.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Deurzen en Dennenburg.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Deursen-Dennenburg grenst in het W aan Haren, in het NW aan Dieden, in het N aan Demen, in het NO aan Neerlangel, in het O aan Ravenstein en Huisseling en in het ZW aan Berghem, en ligt NO van Oss, OZO van Megen en NNW van Herpen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Deursen en Dennenburg 70 huizen met 444 inwoners, verdeeld in het dorp Deurzen 41/262 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Dennenburg 29/182. Tegenwoordig heeft het dorp Deursen-Dennenburg ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Deursen-Dennenburg op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Geschiedenis van Deursen op de site van Heemkundekring Land van Ravenstein.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deursen-Dennenburg heeft 9 rijksmonumenten.

- Dennenburg heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Deursen heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Er gaan hardnekkige geruchten dat Basisschool De Vier Heemskinderen in Deursen-Dennenburg opgeheven zou worden. Dat is zeker niet het geval. De school heeft tussen de 60 en 70 leerlingen en dit biedt voldoende basis (zowel onderwijskundig als financieel) om gezond voort te kunnen blijven bestaan. Het onderwijs op De Vier Heemskinderen is bovengemiddeld. In het laatste inspectierapport krijgen ze de kwalificatie “goed” en dat krijg je niet zomaar! Het is jammer als geruchten ouders van 3-jarigen er toe zouden brengen niet te kiezen voor De Vier Heemskinderen, een goede school, thuisnabij. De school biedt eigentijds onderwijs op kleinschalig niveau. "Waar een kleine school groots in kan zijn", aldus de site van de school. Het schoolgebouw biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke. De BSO wordt verzorgd door De Eerste Stap in Ravenstein. De kinderen uit Deursen-Dennenburg worden door hen gehaald en gebracht.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Deursen-Dennenburg.

Reactie toevoegen