Papenvoort (Rijkevoort)

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Papenvoort (Rijkevoort)

Terug naar boven

Status

- Papenvoort is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Wanroij, in 1994 gedeeltelijk over naar gemeente Sint Anthonis (het gedeelte dat valt onder het huidige postcodegebied Rijkevoort-De Walsert), gedeeltelijk over naar gemeente Boxmeer (het gedeelte dat valt onder het dorp Rijkevoort), in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk. De naam van buurtschap Rijkevoort-De Walsert was tot 1999 overigens Walsert (zie daarvoor verder onder Rijkevoort-De Walsert, Naamgeving).

- De buurtschap Papenvoort valt, ook voor de postadressen, deels onder postcodegebied Rijkevoort-De Walsert, deels onder het dorp Rijkevoort. Tot 1994 viel de gehele buurtschap onder het dorp Rijkevoort.

- De buurtschap Papenvoort heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de straatnaambordjes Papenvoortsesteeg kunt zien dat je de buurtschap binnenkomt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1311 kopie 1601 Papenvort, 1468 kopie 17e eeuw Papenvoirt.

Naamsverklaring
Samenstelling van voort 'voorde, doorwaadbare plaats door een rivier' en de persoonsnaam Papo.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Papenvoort ligt rond de Papenvoortsesteeg, ZW van het dorp Rijkevoort, O van buurtschap Rijkevoort-De Walsert, N van het dorp Ledeacker, NW van het dorp Sint Anthonis, ZO van het dorp Wanroij en W van de A73 en het dorp Boxmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Papenvoort omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Reactie toevoegen