Frankrijk (Nijeberkoop)

Plaats
Buurtschap
Ooststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Frankrijk (Nijeberkoop)

Terug naar boven

Status

- Frankrijk is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

- De buurtschap Frankrijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nijeberkoop.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaambordjes, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Frankriek.

Naamsverklaring
"Deze naam is waarschijnlijk ontstaan in de tijd dat er oorlog was in Frankrijk. Doordat de mensen in deze buurtschap ook ruzie met elkaar hadden, noemden ze het Frankrijk. De naam kan ook zijn afgeleid van de familie Frankena", aldus Klaas Dijkstra van Stichting Stellingwarver Schrieversronte op zijn pagina over Nijeberkoop. "Als veldnaam komt deze naam wel vaker voor, onder andere te Oosterwolde."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Frankrijk ligt rond de gelijknamige weg, ZW van Oosterwolde, ZO van de kern van Nijeberkoop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Frankrijk niet vermeld. Vermoedelijk bestond het toen nog niet, of anders in ieder geval niet met die naam, omdat andere buurtschappen van die gemeente in dat jaar wél apart worden vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap 7 panden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De wandelroute 'Tussen Frankrijk en Egypte' (6,5 km) combineert jonge natuur met oude historie rond het dorp Nijeberkoop. De route start en eindigt bij Landgoed Boschhoeve aan de Bovenweg. Volg ter plekke de ANWB-bordjes met de aanduiding 'Tussen Frankrijk en Egypte route'.

Reactie toevoegen