Nijeholtpade

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Fryslân

Nijeholtpade

Terug naar boven

Status

Nijeholtpade is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Nijeholtpea.

Oudere vermeldingen
1840 Nijeholtpa.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijeholtpade ligt ZZO van het dorp Nieuwehorne, ZZW van het dorp Oudehorne, ZW van de dorpen Oldeberkoop en Nijeberkoop, W van het dorp Boijl, NW van het dorp Noordwolde, NNW van het dorp Vinkega, N van de dorpen De Hoeve en Steggerda, NNO van het tweelingdorp De Blesse-Peperga, NO van de dorpen Oldeholtpade en Wolvega, ONO van het dorp Ter Idzard, O van het dorp Oldeholtwolde en de A32 en ZO van de dorpen Mildam, Katlijk en Bontebok.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijeholtpade 26 huizen met 150 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Nijeholtpade.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tijdens restauratiewerkzaamheden aan Hervormde kerk in Nijeholtpade in 2010 is een aantal bijzondere vondsten gedaan. De houtconstructie van de kerk geeft aan dat de kerk in het verleden geheel van hout is geweest. In de 15e eeuw zijn de houten stijlen onder de kap weggezaagd en vervangen door stenen muren. Het is de eerste kerk in Friesland waarvan boven de grond sporen zijn gevonden van een geheel houten kerk. In Noord Nederland zijn nog twee ongeveer vergelijkbare kerken, o.a in Nijeveen. Ook zijn tijdens de werkzaamheden twee grafstenen van de familie Lycklama van Nyholtpe uit het midden van de 17e eeuw gevonden. Tevens is een rode zandstenen altaarsteen / sarcofaagdeksel gevonden. Deze dateert waarschijnlijk uit de 13e-14e eeuw. En er zijn schilderingen gevonden op de wand en houten vloer, daterend rond begin 20e eeuw.

- Windmotor Nijeholtpade.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nijeholtpade.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijeholtpade.

Reactie toevoegen