Mildert

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Peelland
Limburg

Mildert

Terug naar boven

Status

- Mildert is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- De buurtschap Mildert valt voor de postadressen onder het dorp Nederweert, hoewel de dorpen Leveroy en Eind (of: Nederweert-Eind) dichterbij liggen. De buurtschap ligt in een uithoek van de parochie Leveroy.

- De buurtschap Mildert heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaamborden kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

- Men woont 'op de Mildert'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Millert.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mildert ligt rond de gelijknamige weg en de spoorlijn Weert-Roermond, ZO van Weert, Nederweert en Eind, NO van Swartbroek, ZW van Leveroy. De buurtschap grenst in het W aan het kanaal Wessem-Nederweert en in het Z aan de Tungelroysebeek en de provincialeweg Weert-Roermond (N280).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Mildert niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Tijdens werkzaamheden aan de Tungelroysebeek in 2010 is bij de buurtschap Mildert een bijzondere archeologische vondst gedaan. Wetenschappers van onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laten weten dat de vondst zeer zeldzaam is. Organische restanten, die wijzen op de bewoningsgeschiedenis van Nederland, zijn tot nu toe nauwelijks gevonden. Onderzoek wijst uit dat de datering van de vondst circa 9000 jaar voor Christus is: het Stenen tijdperk. Waterschap Peel en Maasvallie past haar werkzaamheden ter plaatse aan. Daarmee blijven overige oudheden in de grond bewaard voor toekomstige generaties.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kapel van O.L. Vrouw van Rust is gebouwd in 1912, op de plaats waar voorheen een bouwvallig veldkapelletje stond.

Terug naar boven

Links

- "Zorgboerderij De Mildert is een boerderij met zoogkoeien (Blonde d'Aqautaine), akkerbouw en natuurbeheer. Het ligt in een zeer natuur- en bosrijke omgeving. Het aangrenzende natuurgebied Wellenstein en diverse vennen van de Banen, Sarsven en Schoorkuilen met bossen, heide en graslanden, geven een gevoel van rust en ruimte. Sinds 2007 biedt de zorgboerderij dagbesteding voor mensen met een psychische / psychiatrische hulpvraag, (dementerende) ouderen en mensen met een verslavingsachtergrond.

De meeste mensen geven er de voorkeur aan om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit is vaak niet gemakkelijk of mogelijk. De zorgboerderij biedt plek aan clienten die nog niet toe zijn aan een plek binnen een zorginstelling, of ondersteuning/begeleiding nodig hebben bij een zinvolle daginvulling. Op zorgboerderij De Mildert bieden we activiteiten aan die aansluiten bij de werkzaamheden en beleving rondom de boerderij. We kijken naar de mogelijkheden en interesse van de cliënt en begeleiden, ondersteunen en motiveren waar nodig. We onderscheiden ons, door waar mogelijk actief bezig te zijn met alledaagse, seizoensgebonden groepsactiviteiten op en rond de boerderij. Zinvolle, volwassen activiteiten binnen de mogelijkheden van de client(en) en de groep. We werken samen met de Cooperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ)."

Reactie toevoegen